IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: През декември ще има кабинет, коалицията ще е трудна

Енергетика, социална политика и влизането на България в еврозоната са въпросите, които може да се окажат препъникамък за успеха на следващата власт

11:18 | 28.11.21 г. 1
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: Архив БГНЕС</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: Архив БГНЕС

Енергетика, социална политика и влизането на България в еврозоната. Това са основните горещи точки в преговорите на бъдещите управляващи. Тези теми може да се окажат препъникамък за успеха на следващата власт. Това каза по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков, част от първото правителство на Бойко Борисов.

Дянков обаче е оптимист за съставянето на правителство в рамките на новоизбрания парламент.  Той смята, че през декември вече ще имаме кабинет, защото подготвянето на новата широката коалиция върви добре. По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – по някои основни теми като енергетика, влизане в еврозоната, социални политики.

Според него темите, които могат да се окажат препъникамък за успеха на следващата власт са няколко. В сектора на енергетиката това са въпросите за АЕЦ „Белене”, АЕЦ  „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика.

Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон, и заради инфлацията, смята Дянков. По думите му това остана на заден план досега, но "хората го чувстват по джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства". Там трябват бързи социални политики, а социалните партньори нямат съгласие, коментира той. 

Що се отнася до влизането на България в еврозоната - кога, по какъв начин, там има огромни различия, коментира Симеон Дянков. Той е убеден, че България трябва да влезе в еврозоната, защото вече имаме дата и трябва да се стремим към нея. В коалицията, която се сформира обаче, има разнобой по темата. За едно такова действия трябва да се разгърне широка кампания в продължение на 2-3 години, а ние именно тук сме фатално закъснели, смята той.

Дянков каза, че не би трябвало да има инфлационен трус при влизането на България в еврозоната, поне в първия момент заради фиксирания курс, в който сме. Въпросът е как ще реагираме на продължаващия инфлационен процес, който се развива и в еврозоната.

Финансистът е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство. Той смята, че преговарящите страни бързо ще намерят отговори на всички спорни въпроси.

„На последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.

Според него обаче след този формат на преговори ще е необходимо „Продължаваме промяната” да разговаря и с ГЕРБ.

„Две са причините - ГЕРБ ще е значителен фактор в този парламент. Второ, по някои от основните политики, където Кирил Петков и Асен Василев искат да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ – влизането в еврозоната е такава, в енергетиката позициите им са близки. Има и огромна разлика в съдебната система, там трябва да се търси разговор. Но като цяло ще е трудно на това правителство и на новата формация по две причини – трябват им конституционни мнозинства по някои от темите им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори етап – януари/февруари, ще видим разговори между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ”, каза Дянков.

Относно гласуването на държавния бюджет за догодина Дянков заяви, че това е най-голямото закъснение в новата ни история. Той обаче не е притеснен от това. Според него няма да има време за нов бюджет за 2022 г. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет, което не е опасно, каза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Eй, къде е днес големия Дянков, да дойде да помогне на България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още