IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2024 г. петролният и газовият пазар няма да се балансират, твърди експерт

Да се търсят устойчиви решения за българската енергетика, призова Васко Начев

16:10 | 28.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Краткосрочната тенденцията за петролния пазар е за лек спад, но до 2024 година пазарът няма да бъде нормализиран. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

До същата година няма да се балансира и пазарът на газ, категоричен бе гостът. "Търсенето до 2024 г. ще нараства с 2,2% на годишна база. Около 160 млрд. куб. м. повече газ ще бъдат необходими на пазара" до посочената година. 

По повод освобождаването на 50 млн. барела от американския държавен резерв гостът каза, че "това няма да се отрази по никакъв начин на световните пазари". "Пазарът реагира само на съотношението в цената долар-евро. Винаги, когато се покачва цената на долара, цената на нефта леко върви надолу", коментира Начев.

"Обратният тренд за икономическото възстановяване е в ход и пазарът реагира единствено на него. Видяхме през 2020 година как стремглаво вървеше надолу. Такива палиативни мерки като освобождаването на петрол от държавния резерв на САЩ няма как да окажат влияние на картела ОПЕК+. Контролът е изключително добре овладян и механизмите работят безотказно", заяви той. 

Начев коментира и темата за бъдещето на българската енергетика. "Базовите мощности отиват вече на заден план. Ако ние правим стратегия на база базови мощности, нещата ще бъдат провалени в много краткосрочен времеви диапазон", каза той. Според него при политическите преговори за българско правителство в енергийната тема доминира политическото говорене. 

"Голяма е разликата между политическото говорене и необходимите реални дествия, нужни за промяна на енергетиката като начин на организация. Не се споменават, по какъвто и да било начин причините, които са довели до сегашното състояние. Трябва да се направи такъв анализ и на тази база да се търсят устойчиви решения. Надявам се да се навлезе в дълбочина, за да се намерят варианти", посочи гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още