IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Аерофлот" обяви първа тримесечна печалба от две години насам

Расте броят на пътуващите с руската флагманска авиокомпания както в страната, така и в чужбина

15:40 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската флагманска авиокомпания „Аерофлот“ обяви в понеделник първата си нетна печалба за тримесечие от 2019 г. насам на фона на ускоряващото се възстановяване на международния и местния трафик, предава Ройтерс.

„Аерофлот“, чиито акции поскъпнаха с 1,6% към 9,41 ч. по Гринуич, обяви, че нетната ѝ печалба през третото тримесечие е достигнала 11,6 млрд. рубли (155 млн. долара) спрямо загуба от 21,14 млрд. рубли година по-рано.

Броят на пътуващите в страната клиенти на „Аерофлот“ е нараснал, след като Русия се въздържа от налагането на пълна блокада при нова вълна на заразените.

През третото тримесечие броят на пътниците на вътрешния пазар е нараснал с 27,4% спрямо същия период на 2019 г. преди пандемията.

„Ние също така се възползвахме максимално от постепенната отмяна на ограниченията в международния сегмент и това също доведе до значителни положителни тенденции върху резултатите“, коментира Андрей Чиханчин, заместник-главен изпълнителен директор на „Аерофлот“, отговарящ за търговията и финансите.

Анализатори от института Berenberg заявиха в понеделник, че новите блокади в части от Европа и разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон застрашават глобалното възстановяване на пътуванията по въздух.

Печалбата на „Аерофлот“ преди лихви, данъци, обезценяване и амортизации (EBITDA) е достигнала през третото тримесечие 54,05 млрд. рубли спрямо 20,09 млрд. рубли година по-рано.

Компанията съобщи, че планира да запази строг контрол върху разходите, след като разходите ѝ за гориво са нараснали с 41,7% на годишна база през първите девет месеца на 2021 г.

„Аерофлот“ заяви този месец, че ще повиши таксата за гориво за местните и международните си маршрути заради растящите цени на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още