IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на Дорси от Twitter му дава време да се фокусира върху биткойна

Основателят на социалната мрежа не крие страстта си по криптовалутите

10:56 | 30.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Джак Дорси обяви в понеделник, че се оттегля от поста си на главен изпълнителен директор на Twitter, посочвайки, че вярва, че компанията е „готова да се отдели от своите основатели“. Това означава, че той ще има повече време за компанията за разплащания Square, на която също е основател и лидер, както и за все по-голямата си страст – криптовалутите, пише в анализ CNBC.

Дорси е отдавнашен фен на биткойна и твърди, че тази му страст към най-голямата криптовалута в света се дължи на функцията ѝ като „основополагаща интернет технология, която н е контролирана от нито една личност или компания“.

„Ако не бях в Square или Twitter, щях да работя по биткойна“, коментира Дорси по време на конференцията Bitcoin 2021, която привлече хиляди посетители в Маями през юни.

Децентрализацията на властта в интернет е основна лична тема за Дорси. В Twitter той ръководи финансирането на проект, наречен BlueSky, който предвижда набор от публично обявени стандарти за социалните мрежи, така че потребителите на различни платформи да могат да комуникират по-лесно едни с други. Новият главен изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал стои в центъра на преследването на тази визия, която припомня начина, по който интернет първоначално беше изграден върху общите стандарти.

Дорси е и голям защитник на децентрализирането на работното място. Twitter беше една от първите компании, които обявиха възможността служители им да работят от вкъщи за неопределен период от време след избухването на пандемията от Covid-19. Освен това Дорси е обсъждал и преместването в Африка за работа на непълно работно време, като начин за „децентрализиране“, въпреки че се отказа от плана си, тъй като ситуацията с коронавируса стана доста по-сериозна.

Том Лий, ръководител проучвания в Fundstrat Global Advisors, коментира пред CNBC, че промените в ръководството на Twitter са тласък за криптовалутите.

„Няма достатъчно капитал, отделен за крипто инвестиции, така са нужни хора като Джак Дорси, които наистина да се фокусират върху това“, допълва той.

Насочването на Square към криптовалутите

Square също засили своите фокусирани върху криптовалутите проекти тази година. След като Дорси вече е свободен от отговорностите си в Twitter, мнозина искат да видят с какви задачи ще се заеме Square в сферата на криптовалутите в бъдеще.

През 2018 г. компанията включи функция за търговия с биткойн в CashApp, позволявайки на потребителите си да купуват и продават криптовалутата. През 2019 г. създаде Square Crypto – независим екип, който се занимава с развитието на работа по отворения код на биткойна. Миналата година пък Square създаде Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) – организация с нестопанска цел, насочена към обединяване на патенти за насърчаване на иновациите в областта на криптовалутите.

През юли Square заяви, че създава нов бизнес, посветен на изграждането на приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) за биткойн, което Дорси описа като „отворена платформа за разработчици“ с единствената цел да улесни създаването на децентрализирани финансови услуги.

През октомври Square обяви, че компанията може да се включи в бизнеса с копаене на биткойни, а по-рано този месец пусна бяла книга, в която подробно описва плановете си за стартиране на “tbDEX” – нейна собствена децентрализирана борса за купуване и продаване на криптовалути.

Гигантът освен това изгражда собствен хардуерен портфейл, за да „направи съхранението на биткойн по-масово“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Вери найс;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Найс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още