IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Китай не е заплаха, но американските свръхзвукови оръжия са

Защо трябва да сме притеснени за растящия военен потенциал на нашите най-близки съседи, пита руският президент

17:33 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин заяви, че не се притеснява от растящата военна сила на Китай заради „безпрецедентното“ ниво на двустранните отношения между Пекин и Москва. Той обаче посочи американските способности при свръхзвуковите оръжия като реална заплаха.

„Защо трябва да сме притеснени за растящия военен потенциал на нашите най-близки съседи, с които имаме безпрецедентно равнище на двустранните отношения?“, попита Путин по време на инвестиционния форум Russia Calling! в Москва, цитиран от Bloomberg. „Видяхме реакцията на нашите американски партньори на това, но ние знаем, че САЩ са малко по-напред в развитието на свръхзвукови оръжия“, отбеляза президентът.

Путин представи руските свръхзвукови оръжия точно преди преизбирането си през 2018 г., като по думите му страната разполага с най-развитите оръжия от този вид, способни да убягнат на противоракетни системи. Русия се готви да разположи по море следващата година хиперзвукови ракети, които могат да пътуват девет пъти по-бързо от скоростта на звука, каза още Путин по време на форума.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили каза миналия месец, че предполагаемите тестове на свръхзвуково оръжие в Китай за следващото лято са почти равни по значение на пускането на „Спутник“ за американската армия. „Имат цялото ни внимание“, допълни той.

Русия е изградила „стратегическо партньорство“ с Китай отчасти за да се пребори с американското лидерство въпреки някои притеснения на хора в Кремъл за растящата мощ на влиятелния източен съсед. Путин също така обяви планове да посети Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още