IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Москва ще плати висока цена, ако нападне Украйна

Владимир Путин предупреди Запада да не прекрачва червените линии на Русия за бившата съветска страна

19:45 | 30.11.21 г. 14
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.&nbsp;<em>Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg

Русия ще плати висока цена при нова военна агресия срещу Украйна, предупредиха НАТО и САЩ във вторник в рамките на срещата на западния военен алианс за обсъждане на намеренията на Москва за струпване на военни части по границата с бившата съветска република, предава Ройтерс.

Западът вече показа, че може да налага икономически, финансови и политически санкции срещу Москва, каза пред репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди разговорите с външните министри на страните членки на алианса в латвийската столица Рига.

„Русия ще плати висока цена, ако отново използва сила срещу независимостта на Украйна“, допълни Столтенберг.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се очаква да запознае 29-та си колеги от НАТО с разузнавателни данни на Вашингтон за случващото се по източния фланг на алианса и в Украйна, която не е член на организацията.

„Действия, водещи до ескалация на напрежението от страна на Русия, ще бъдат голямо безпокойство за САЩ…, а нова агресия ще доведе до сериозни последици“, каза Блинкен на пресконференция преди срещата.

„Ще проведем тесни консултации със съюзниците и партньорите от НАТО през идните дни… дали да има други стъпки, които трябва да предприемем като съюз, за да засилим отбраната си, устойчивостта си и капацитета си“, допълни той.

Стремежът на Киев за по-близки отношения със Запада предизвиква конфликт с Москва.

Две струпвания на руски военни части по границите с Украйна притесниха Запада тази година. През май руските военни части там достигнаха 100 хил., най-големия брой от анексирането на Крим, съобщиха западни представители.

Москва отхвърли твърденията на Украйна, че подготвя нападение и заяви, че не застрашава никого, а защитава правото си да разполага военни части на собствената си територия както пожелае.

Великобритания и Германия също присъединиха към предупрежденията на НАТО.

„Ще застанем зад сходните на нас демокрации срещу зловредната дейност на Русия“, каза британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс. „Ще подкрепим Украйна и стабилността на Западните Балкани, за да запазим сигурността им и да изградим икономическата им устойчивост“, допълни тя, цитирана от Bloomberg.

Германският външен министър Хайко Маас допълни: „Подкрепата на НАТО за Украйна е непоклатима… Русия ще трябва да плати висока цена за всяка агресия“.

Към западните притеснения се прибавиха и обявените от Беларус в понеделник съвместни военни учения с Русия по границата ѝ с Украйна. Макар също бивша съветска република, Беларус е съюзник на Москва.

В същото време руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не пресича „червените линии“ на Кремъл в областта на сигурността, предава Bloomberg.

Разширяване на западната военна инфраструктура в Украйна ще изложи Москва на риск от нападение за по-малко от пет минути, „ако там бъдат разположени свръхзвукови оръжия“, каза Путин по време на видеоконференция в рамките на форума Russia Calling! в руската столица. „В такъв случай ще трябва да създадем нещо подобно на това, което ни заплашва, и сега вече можем да го направим“, допълни той.

От началото на годината Русия ще има базирана в морето хиперзвукова ракета, способна да лети девет пъти по-бързо от скоростта на звука, „и времетраенето на полета до тези, които издадат подобни заповеди, също ще бъде пет минути“, каза Путин. „Създаването на подобни заплахи за нас е червената линия“, допълни той.

Руският президент отбеляза, че САЩ и съюзниците им и преди са изразявали сходни притеснения за струпване на руски войски близо до Украйна през пролетта, въпреки че от това не е произлязло нищо.

Въпросът не е дали да воюваме или не, а „да вземем предвид интересите в областта на сигурността на всички участници в международните дейности“, каза Путин. „Ако искрено се стремим към това, никой няма да бъде подложен на никакви заплахи“, допълни той.

Европейският съюз съобщи, че работи по организирането на среща между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров, като говорител предупреди Русия да не нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хахахах, баш пък тоя жалък джeндър ли, дето сигурно ще обърка пушката с вибрaтор, се намери да заплашва Русия? А оня с името на японско стихотворение и островната обрaтнячка, да си мълчат като послушни мишленца, че не Русия, а само Газпром стига да им наложи санкции на ТЯХ, за да се върнат в каменната ера !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Столтенберг: Москва ще плати висока цена, ако НЕ нападне Украйна ... май тия напъни вече не се траят и от самия столтенберг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ей, чакаме 8 години ивъл рашънс да нападнат. Те па хитри, чакат Украина да тупне сама като гнила круша..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Зиг хайл! Хохлодебилом слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още