IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да спре пандемичната програма за изкупуване на активи по-рано от планираното

Инфлацията в САЩ вече не може да бъде определяна като "временна и преходна", изтъкна управителят на централната банка Джером Пауъл

18:47 | 30.11.21 г. 5
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че е уместно да се помисли за по-ранно от първоначално планираното прекратяване на програмата за покупки на активи и ускоряване на нейното редуциране, тъй като покачването на инфлационните нива се оказва по-устойчиво от очакваното, съобщава Bloomberg.

Пауъл коментира темата за месечните покупки на облигации, отговаряйки на въпрос по време на изслушване пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената. Понастоящем Фед очаква да приключи програмата си за закупуване на активи в средата на 2022 г. според план, обявен в началото на ноември. Решение за ускорено намаляване на програмата може да бъде взето от служителите на централната банка по време на двудневното заседание на 14-15 декември. 

Пауъл посочи още, че инфлацията в САЩ вече не може да бъде определяна като "временна и преходна", визирайки очакванията, че потребителските цени ще продължат да растат до средата на 2022 г. Той предупреди, че заплахата от ускоряващата се инфлация нараства допълнително. Той обаче отбеляза, че се очаква инфлацията да се върне към по-ниски нива до края на следващата година.

"По-високите цени, наблюдавани днес, по принцип са свързани с пандемията (от коронавирус), но се наблюдават някои по-сериозни увеличения на цените и рискът от по-висока инфлация се е увеличил", заяви още управителят на Фед. "Като цяло по-високите цени, които виждаме, са свързани с дисбалансите в търсенето и предлагането, които могат да бъдат проследени назад директно до пандемията и повторното отваряне на икономиката", посочи той.

В началото на миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън номинира Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат като председател на Федералния резерв и посочи гуверньора Лейл Брейнард за заместник-председател, запазвайки последователност в американската централна банка, докато страната се бори с най-високата инфлация от десетилетия и продължителните последици от Covid-19.

С това Белият дом възнаграждава Пауъл за помощта в спасяването на американската икономика от пандемията и го натоварва със задачата да защити възстановяването от ръста на потребителските цени. Републиканецът Пауъл вероятно ще бъде одобрен лесно от Сената, който го подкрепи за първия му мандат като председател с 84 на 12 вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мypзилка, ходи си дрънкай фантазиите в клуба на пенсионера, там може и някой да не ти се изсмее веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дано, дано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 2 години
ФЕД, ЕЦБ, АЦБ и другите централни банки нямат избор освен да вдигнат ОЛП.Инфлацията е по-голяма от плащането на възнаградителна лихва по ДЦК.Според мен през декември ОЛП ще бъде вдиганто от ФЕД с 0,25 %, АЦБ и ЕЦБ с по 0,30-0,40%.А през януари ще бъде истинска веселба ... поне с 1% вдигане на ОЛП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
power grid
преди 2 години
ФЕД е фалирал.Печатането на федкойни няма да помогне а ще направи фалита по зрелищен и величествен.Запада си отива.Да видим какви поразии ще направи щото познаваме грозния манталитет на хората му.Дано само нямат глупостта да нападнат Русия или Китай щото смъртта му ще е мигновена....Ще полетят хиляди циркони дракони сатани авангарди и ще му скрият слънцето завинаги...Мръснитееврейскигадове в САЩ си мислят че и този път ще се измъкнат... Не няма да се измъкнат ракетите ще се стоварят върху дебелите им празни глави върху селействата им върху жилищата им.Путин отдавна ги предупреди да си налягат *** ....Предстои да видим марша на Червената армия във Вашингтон и Ерусалим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Да не е лошо да се помисли, но естествено и да намалим покупките няма да е за дълго, просто няма кой друг да копува дълга да правителството???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още