IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мика Зайкова: Преговорите за съставяне на правителство ще завършат с успех

Бюджет 2022 трябва да бъде реален и ефективен, категоричен е икономистът

19:56 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Водените в продължение на седмица преговори с "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и „Има такъв народ“ ще доведат до съставяне на правителство, тъй като по време на тези преговори бяха търсени пресечните точки, заяви пред БНТ икономистът Мика Зайкова.

Тя изрази надежда, че това правителство ще има 4-годишен мандат. 

По думите ѝ мандатоносителят е водел преговорите по начин, по който е станало ясно, че иска да чуе всички участници.

„Новите депутати да се захващат яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента - "Съединението прави силата". Трябва да се намерят общи точки и общи проблеми за решаване, а не да се търси разединение“, изтъкна Зайкова.

Тя коментира темата за разпределението на финансите, като поясни, че по време на разговорите Асен Василев много точно е насочвал предложенията на участниците към възможностите на евентуалния бюджет.

Мика Зайкова отбеляза, че в парламента има достатъчно добри специалисти финансисти както от ГЕРБ, така и от ДПС, и не вярва, че някой от тях би възразил на бюджет, който е издържан професионално.

Тя каза, че бюджет 2022 трябва да бъде реален и ефективен.

"Ако успеем с мерките, които сме предвидили, да свием сивата икономика, тогава ще има пари за всичко, което засега предвиждаме. Целта е повече да няма корупция, да няма кражби и да се свие сивата икономика", допълни Зайкова.

Що се отнася до пенсиите тя е категорична, че от 1 януари никой няма да получава по-малко пари, отколкото е получавал досега, като някои ще получават и повече.

"Работата е там, че пенсионната система е жестоко дебалансирана. От 2,44 млн. пенсионери, 1,5 млн. взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Затова решихме, че ще поправим първия стълб, но трябва да се направи анализ. На втория стълб пък трябва да се даде малко свобода. Това може да стане, като на пенсионноосигурителните дружества се разреши да правят и малко по-рискови операции или това да бъде разрешено от всеки, който желае да позволи това на своето пенсионноосигурително дружество", обясни Зайкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още