IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местни купувачи тласкат нагоре цените на луксозните ски имоти в Европа и САЩ

Луксозните дестинации привличат любители на зимните спортове от близките големи градове

22:41 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Частният банкер от Женева Себастиен, който кара ски от тригодишна възраст, си купил наскоро вила в Швейцарските Алпи. Избрал кантона Вале като място за бягство от града отчасти заради пандемията от COVID-19. „Избрах да нямам кола, затова се нуждаех от място с добра влакова линия до Женева, така че да мога да поделям времето си всяка седмица между двете места“, споделя той. „Толкова е освобождаващо да си в планината след последните няколко месеца“, допълва Себастиен.

Той не е единственият жител на Женева, който напоследък напуска града, поне за част от времето, и избира да се установи в Алпите, пише Financial Times. „Подобно на голямото бягство от Лондон към Котсуолд във Великобритания швейцарците или живеещите в Швейцария чужденци се установяват от града в планината“, казва Анабел Комон от швейцарската агенция за недвижими имоти Naef Prestige, която е филиал на британската консултантска компания Knight Frank.

Любители на планината и на зимните спортове в Европа и САЩ преосмислят приоритетите в работата и свободното си време и луксозните ски курорти се възползват от това. Цените на някои места са достигнали рекорден връх, тъй като местни купувачи са запълнили оставената празнина от чуждестранните купувачи, които с изключение на откъслечни огледи след пътуване с частен самолет или покупки без оглед на място, са отсъстващи. Миналата зима местни жители имаха склоновете на Алпите основно за себе си, поне когато ски лифтовете бяха отворени.

В момент, когато Австрия е в 20-дневна национална блокада, а Швейцария въведе нови ограничения за влизане в страната с появата на варианта омикрон, сезонът се очертава да е като предишния. Чуждестранни купувачи, които все пак успеят да стигнат до курортите тази зима, вероятно ще открият пазари, доминирани от местни жители.

В луксозните курорти, където броят на вторите домове е ограничен по закон до 20% от пазара, предлагането на имоти е ограничено. Средната цена на ваканционен имот в Швейцарските Алпи е нараснала с 4% през 2020 г., най-големия ръст от 2012 г. насам, сочат данни на швейцарската банка UBS. Но в райони, където цените на имотите са над 10 хил. швейцарски франка (10 900 долара) на квадратен метър, цените са се покачили с 8 на сто. „Ваканционните жилища направиха истинско завръщане“, коментира Клаудио Сапутели, ръководител на отдела за недвижими имоти на подразделението за глобално управление на богатството в UBS.

Местният туризъм в швейцарските ски курорти е нараснал с близо 30% през зимния сезон 2020-2021 г. спрямо предходния, сочат данни на Швейцарския туристически борд, тъй като ски лифтовете останаха отворени за разлика от тези в Италия и Франция.

Купувачи от Женева плащат по 900 хил. до 2 млн. швейцарски франка за вили в селища като Тион, Вейзонас и Нендаз в ски зоната „четири долини“. Привлечени са и от аспекта на „убежище" на инвестициите в швейцарски франкове. Основната лихва в Швейцария е отрицателна от 2015 г. насам, затова почти всички живеещи в Швейцария купувачи избират ипотечни кредити, казва Комон и допълва, че обичайната лихва по 20-годишен ипотечен кредит е 0,9% при първоначална вноска от 30% от стойността на имота.

Вилар-сюр-Олон в Швейцарските Алпи е популярен сред местните купувачи, живеещи близо до Женевското езеро благодарение на целогодишното си обитаване и международните училища, както и близостта си, на 90 минути с кола, до центъра на Женева. Но Вербие съвсем не е толкова модерен курорт, а имотите там се продават над офертната цена, казва Комон. Четиристаен апартамент в луксозен комплекс се продавал на цена между 6,5 млн. и 6,8 млн. швейцарски франка през август, а вила от 80-те години на миналия век с нужда от ремонт била оценена на между 3 и 3,5 млн. швейцарски франка, но в крайна сметка била купена от швейцарски гражданин за 4,2 млн. франка.

Цените на луксозните вили във Вербие са нараснали с 10,2% в годината до юни 2021 г., сочат данни на Knight Frank. Но курортите в немскоговорещата част от Швейцария, които обикновено привличат купувачи от кантони като Цюрих и Цуг, отчитат още по-големи ръстове – 16,5% в Сейнт Мориц, 14,4% в Клостерс и 13,4% в Давос.

Недостигът на имоти с официален статут на второ жилище тласка нагоре цените в австрийския град Кицбюел, най-скъпия ски курорт в страната. Липсват и новопостроени имоти заради спирането на строителството по време на блокадата, последвана от глобалните проблеми с веригите за доставка. „Това даде възможност на продавачите да искат солени цени преди завършването на новите имоти“, казва Флориан Хофер, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Engel & Völkers. Той допълва, че продажбите миналата година включвали вили на цена между 17,5 млн. и 22 млн. евро. „Пазарът не е нажежен, но е ускорен, стимулиран от евтините пари, страха от нова блокада заради COVID и опасението на хората, че отново може да бъдат блокирани в апартамент във Виена или Мюнхен. Купувачите станаха много по-малко чувствителни към цената“, допълва Хофер.

Австрийско-германската граница беше затворена за туристи миналата зима, но не и за притежатели на второ жилище. Местни жители казват, че това е бил един от най-добрите ски сезони в историята макар и без купоните в пищните хотели. Според Хофер броят на австрийските купувачи е нараснал, въпреки че отчита и много собственици от Мюнхен, които пътуват с кола 90 минути през границата за уикенди през зимата като „местни“. Кицбюел е по-близо до главния град на Бавария от другия голям пазар за курорта Виена (на пет часа с кола) или австрийските градове Грац и Линц.

Желанието на австрийците да влагат парите си в имоти вместо на фондовите пазари е стимулирано от лихвите по ипотечните кредити, казва Улрике Лахода, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Absolut Immobilien. „Австрийците купуваха тук повече по време на пандемията, отколкото преди не заради желанието за повече пространство, а защото се тревожат, че парите им в банките се обезценяват заради отрицателните лихви“, казва тя. Лихвите по банковите депозити в австрийските банки са около 1%.

Вторите домове в австрийските туристически райони са строго ограничени през последните години за насърчаване на целогодишното обитаване. Вместо да стоят празни, докато собствениците им не са там, имотите със статут на ваканционен дом задължително трябва да бъдат отдавани под наем, което означава, че трябва да са налични за наемане за определен брой седмици всяка година. Собствениците могат да си върнат ДДС-то от 20% върху тези имоти, когато ги купуват нови, и да получават стабилни доходи за покриване на текущите разходи.

Въпреки че броят на подобни имоти не е голям, австрийците проявяват все по-голям интерес към този инвестиционен модел, който е популярен сред чуждестранните купувачи, казва Томас Джойс, ръководител на продажбите в агенцията за недвижими имоти Pure International. Той отчита спад на интереса от британски купувачи след Brexit, който е направил закупуването на жилище по-сложно за тях като граждани на страна извън ЕС.

Има нарастващ апетит за пространство и тишина. „Преди две години купувачите търсеха тристаен апартамент близо до барове и ресторанти, но сега предпочитат повече пространство в по-спокойни локации“, казва Роди Арис, асоцииран партньор в Knight Frank, отговарящ за Френските Алпи. Местните купувачи са нараснали от 60% на 74% между зимните сезони 2019-2020 и 2020-2021 г. Купувачите обичайно са от Париж, Бордо и Лион.

Купувачи, които искат близост до магазина на Hermès или до ресторанта La Table de l’Alpaga с две звезди Мишлен в Межев, могат да очакват да платят над 4 млн. евро за вила.

В Мерибел, купувачите от Франция вече не са само хора близо до пенсионна възраст, казва Офели Дюпон, брокер в компанията Savills. Клиенти на възраст между 40 и 50 години обикновено инвестират над 2 млн. евро във вила, казва тя. Търсят се и спокойни селища с целогодишно обитаване, отбелязва Лусилия Дежьон, брокер в агенцията за недвижими имоти Leggett Immobilier в Савоя. За ремонтирана четиристайна вила в района купувачите трябва да очакват да платят малко под 1 млн. евро, казва тя.

От другата страна на Атлантическия океан в Аспен, щата Колорадо, конкуренцията за домове също тласка цените нагоре. Рекордът тази година е 72,5 млн. долара за дом с 11 стаи. Компанията за оценки на имоти Miller Samuel съобщава, че през 2020-2021 г. там са реализирани 40 продажби на домове на цена над 20 млн. долара, а цената на квадратен метър на луксозен имот е нараснала с 16,6% на годишна база. Продажбите в Аспен са се увеличили от 243 през 2019 г. на 375 през 2020 г. и 288 от началото на тази година.

Купувачите на второ жилище търсят по-голям имот, а новите купувачи пристигат от градове като Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Наличните жилища не са достатъчни, за да отговорят на търсенето, казва Едмънд Форан, управляващ брокер в агенцията на недвижими имоти Douglas Elliman.

Апетитът към еднофамилни къщи е толкова голям, че цените са нараснали рязко в районите около Аспен като Мисури Хайтс, където преди търсенето е било слабо. С наближаването на новия зимен сезон предлагането на луксозни имоти под наем също е оскъдно. „Хората просто искат да покарат ски“, казва Форан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още