IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат и след края на данъчната ваканция

Жизненият стандарт на британците обаче намалява и това може да окаже негативно въздействие върху жилищния пазар, предупреждава ипотечен кредитор

14:16 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали повече от очакванията през ноември, тъй като активността е продължила да расте въпреки края на данъчното облекчение за купувачите на жилища, сочат данни на Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Средната цена на жилищата е нараснала с 0,9% на месечна база до 252 687 паунда (337 600 долара), показват данните на ипотечния кредитор. Икономисти очакваха ръст от 0,4%, а темпът на покачването на цените надминава и най-оптимистичните прогнози за 0,5%. Годишният ръст е достигнал 10 на сто. Великобритания Великобритания

През октомври беше отменено данъчно облекчение върху покупките на жилища, което помогна за бума на имотния пазар след въвеждането му през юли 2020 г. Но други фактори, подкрепящи пазара, останаха в сила, включително недостигът на жилища за продажба и стимулираното от пандемията търсене на по-големи имоти далеч от градските центрове.

Лихвите по ипотечните кредити остават ниски въпреки перспективите за повишаване на основната лихва във Великобритания през декември. Данните на Английската централна банка тази седмица показаха, че силната конкуренция между кредиторите е свалила ефективната лихва по нови ипотечни кредити до 1,59% през октомври, най-ниското ниво в историята.

„Търсенето на имоти остава много силно, а предлагането е изключително слабо и резултатът е двуцифрен ръст на цените на жилищата“, коментира Андрю Саймъндс, директор на базираната в Бристол агенция за недвижими имоти Parker’s Estate Agents.

Nationwide обаче предупреждава за снижаване на жизнения стандарт на домакинствата на фона на ускоряващата се инфлация, очаквания ръст на лихвите и повишаването на данъците от пролетта. Новият вариант омикрон на коронавируса може да накара хората да бъдат по-внимателни с разходите си, допълва ипотечният кредитор.

„Макар че доверието на потребителите се стабилизира през ноември, нагласите остават доста под нивата през лятото, отчасти в резултат на резкия ръст на разходите за живот. Освен това се очаква инфлацията да продължи да се ускорява, може би към 5% през идните тримесечия“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

„Перспективите остават несигурни, а редица фактори показват, че темпът на активността може да се забави. Не е ясно какво ще бъде въздействието на новия вариант омикрон върху по-широката икономика“, допълва той.

„Дори икономическата обстановка да продължи да се подобрява, растящите лихви може да окажат охлаждащо въздействие върху пазара. Ръстът на цените на жилищата изпреварва ръста на доходите със значителен марж и в резултат на това достъпността на жилищата вече не е толкова благоприятна, както преди пандемията“, отбелязва Гарднър.

Активността на жилищния пазар се охлади през последните месеци, като броят на сделките е намалял с почти 30% на годишна база през октомври, но Гарднър отбелязва, че това е било „почти неизбежно“ след края на ваканцията от гербовия налог. Трансакциите тази година вече надвишават равнището за 2020 г. още преди изтичането на годината, а одобрените покупки на жилища все още са над средните месечни равнища през 2019 г.

„Първите индикатори показват, че трудовият пазар остава силен въпреки изтичането през септември на програмата за подпомагане на служители, пуснати в принудителен отпуск. Ако тази ситуация се запази, жилищният пазар може да остане относително силен през идните месеци“, казва Гарднър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още