IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България губи работна сила?

40% от работната ръка в страната страда от хронични заболявания, твърди Томчо Томов

21:33 | 01.12.21 г. 6
Защо България губи работна сила?

Застаряването на работната сила е тенденция, която се наблюдава в целия свят. България не прави изключение, нещо повече – заради демографските характеристики на нашата страна ние сме на водещо място в Европа по темп на загуба на работна сила. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара (БСК).

“След 20 години около 40% от работната сила ще бъде представена от хора, които са над 50-годишна възраст. При тях и дори при хората в пенсионна възраст, около 65 години, се забелязва силна икономическа активност”, каза гостът.

Всички тези фактори карат работодателите да мислят как да удължат продължителността на работния живот. Това е и причината хора на по-висока възраст също да бъдат приемани като ресурс. Към тези фактори трябва да прибавим, че около 40% от работната ръка страда от хронични заболявания. Водещи са белодробните заболявания, хипертония, диабет. Това се отразява на работоспособността, обясни още експертът. 

“Ключов момент за работодателите е да създадат здравословна среда за работа. Цялата организация на работния процес да бъде съобразен с възрастовите особености на служителите”, посочи Томов.

Той заяви, че в момента на пазара на труда работят 4 поколения, които имат сериозни различия помежду си от гледна точка на мотивация, желания, ценности и очаквания от работодателите. Освен това, казва Томов, дигитализацията на работните процеси също допринася за поколенческите разлики.

Целия разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
...и на всичкото това, трябва и нови роби да правиме зада има кой да ви изкарва печалбите на вашите търтеии! :):) ае у лево, скоро и това което го има ще изчезне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
заради бялата мафия и управляващите... като не ви харесва шефа, сменете го!Но как да сменя куците доктори или мутрите дето ни управляват.. въздуха мръсен, водата ***, храната шитава, здравеопазване - нула, градинки нема, *** се търкалят навсякъде .. и още поне 100 други причини!30 години пример че е по добре да крадеш от колкото да работиш и после що стана така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
bgMan, Абсолютно точно. Когато един ратай има избор между чорбаджиите, избира най-свестния, а не 'Бай ***-вци с костюми и с висше образование'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Защото българските управители, собственици на бизнес, мениджъри и прочее не струват. Корумпирани нищожни душички раждат такива управители, собственици на бизнес, мениджъри и икономисти. Бай ***-вци с костюми и с висше образование си мислят, че могат да експлоатират всеки както си искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
До умирачка! Пенсиониране все по-късно, във все по-голяма мизерия. Ай честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Защо България губи работна сила? >> Aaaa, да миеш американски чинии и да бършеш английски з***дниици на старци - не заменимо! Евроатлантически ценности! За другото си има VISA & Master Card. А и милиарди заеми всяка година..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още