IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Match ще плати 441 млн. долара, за да уреди дело за оценката на Tinder

Основателите на приложението за запознанства твърдят, че нарочно Tinder е била оценена по-ниско

20:10 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Match Group обяви, че ще плати 441 млн. долара, за да разреши упорита съдебна битка с основателите на Tinder за оценката на мобилното приложение за запознанства, пише Bloomberg.

Match обяви споразумението днес – ден преди страните да направят заключителни изявления по делото, заведено от основателя на Tinder Шон Рад и други по-ранни директори и служители, срещу Match и контролиращият я инвеститор IAC/Interactive Corp.

Рад, който създава Tinder по време хакатон в инкубатора Hatch Labs на IAC, и другите ищци по делото, казват, че са били измамени от компаниите, оценили Tinder на 3 млрд. долара през 2017 г., вместо на 13,2 млн. долара, колкото твърдят, че е била стойността на компанията.

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Матю Шетънхелм заяви по време на процеса, че е възможно сключването на споразумение, вероятно за стотици милиони долари. Шетенхелм твърди, че Match има 70% шанс да спечели.

Рисков процес

„Най-голямата изненада за мен е, че сделката отне толкова много време“, твърди Шетенхелм. „Това е съществено споразумение, но оставянето на журито да реши въпрос за милиарди долари, просто крие прекалено голям риск. Това премахва тегнещия проблем и би трябвало да позволи на компанията да продължи напред“.

Цената на акциите на Match нарасна с 3,7% преди началото на борсовия ден. От началото на годината стойността на книжата е спаднала с над 14%. Цената на акциите на IAC се повиши с близо 2,9% преди сесията да започне, а от началото на 2021 г. е нараснала с 38 на сто.

Показания по делото дядоха свидетели като Рад, председателят на IAC Бари Дилър и бившия председател и главен изпълнителен директор на Match Group Грег Блат.

Рад и други ранни служители и директори съдиха IAC и Match през 2018 г., обвинявайки компаниите, че предоставят невярна информация за финансовите перспективи пред банките, наети да оценят пазарната стойност, така че да се стигне до оценка под 13 млрд. долара.

Рад и останалите казват, че са им били предоставени опции, които им дават право на повече от 20% от компанията по силата на споразумение от 2014 г., което изисква Match да наеме инвестиционни банки, за да оценят независимо Tinder на четири конкретни дати между май 2017 и май 2021 г.

По-ниска оценка?

Те твърдят, че Match и контролиращият инвеститор IAC са проектирали по-ниска оценка на приложението, като са подавали информация на банките, която подценява бъдещите му перспективи за растеж, като същевременно са изключили Рад от процеса. След това са прекратили споразумението, влели са Tinder в компанията майка и на следващия ден са пуснали нова премиум услуга – Tinder Gold.

IAC и Match твърдят, че банките са оценили независимо стойността на Tinder, след като са разгледали информацията от двете страни. Компаниите посочват, че Рад е участвал изцяло в процеса и че ищците са продали своите опции за над 700 млн. долара, което включва 400 млн. долара за Рад, и просто са огорчени, че са пропуснали експлозивния растеж на Tinder.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още