IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit съкращава още 3000 работни места в търсене на по-голям растеж

Мярката е част от нов стратегически план, който трябва да бъде обявен следващата седмица

19:13 | 01.12.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел. Снимка: Bloomberg LP

Италианската банка UniCredit планира да съкрати около 3000 работни места на фона на усилията на главния изпълнителен директор Андреа Орсел да се съсредоточи върху доходоносните бизнеси и възвръщаемостта в рамките на нов стратегически план на кредитора, предава Bloomberg.

Банката цели да съкрати работни места предимно в корпоративния си център, където опитва да намали бюрокрацията и припокриването на функции, съобщават запознати източници. Окончателните числа все още се обсъждат, допълниха източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като планът не е публичен. Съкращения ще има в Италия и в чужбина.

Орсел поставя в центъра на вниманието си растежа и преход от ерата на преструктурирането в рамките на промяна в стратегията, която трябва да бъде обявена следващата седмица. След като пое поста в средата на април бившият инвестиционен банкер от UBS Group реорганизира регионалния бизнес и направи промени в ръководството, за да намали усложнената структура. Той също така се отказа от сделка за придобиването на Banca Monte dei Paschi di Siena след шестмесечни преговори с правителството, тъй като условията за спасяването на изпитващия затруднения кредитор не бяха изпълнени.

Новият кръг от съкращения се прибавя към закритите 3900 работни места, които все още трябва да бъдат задействани, от предишния стратегически план на банката. Мярката вече беше договорена с профсъюзите и служителите и банката вече е започнала работа по изпълнението ѝ. UniCredit, която присъства в 13 европейски страни, включително в България, е имала около 87 хил. служители към края на септември.

Книжата на банката поскъпнаха с 4,3% по време на борсовата търговия в Милано и постигаха ръст от 4% към 17 ч., давайки ѝ пазарна капитализация от 24,8 млрд. евро.

„Ако се окаже вярно, това ще е положително за UniCredit, тъй като ще постави съотношението ѝ между разходите и приходите, което в момента е 54,2%, в унисон с другите европейски банки“, коментира Стефано Джирола, портфолио мениджър в компанията Alicanto Capital.

В Италия съкращенията ще бъдат доброволни и ще бъдат улеснени от щедри политики за ранно пенсиониране и социална помощ, съобщават запознатите източници и допълват, че е планирано и наемането на нови служители.

Стотици позиции в международни хъбове на банката от Ню Йорк до Токио също ще бъдат съкратени. Банката мести дейността по кредитиране и приемане на депозити от представителства към основни страни в Европа.

В рамките на плановете UniCredit цели също да централизира дейностите си по търговия с акции в Милано, а търговията с облигации ще бъде разделена между италианската финансова столица и Мюнхен. Банката ще намали и служителите си във Великобритания и ще премести повечето си служители, отговарящи за търговията с ценни книжа, в Милано, съобщи Bloomberg през октомври.

По-висока възвръщаемост

Орсел сигнализира, че в основата на прегледа на стратегията е да се генерира по-висока устойчива възвръщаемост. Главният изпълнителен директор планира да увеличи настоящата дивидентна политика на банката и да се съсредоточи повече върху доходоносни продукти и не толкова капиталоемки бизнеси, съобщават запознати източници. Той също така смята да намали броя на споразуменията с партньорите си за предоставяне на застрахователни продукти и работи за намаляване на риска, допълват те.

UniCredit има пет различни партньорства в Италия, които изтичат през следващите няколко години. В сегмента на животозастраховането банката, чиято централа се намира в Милано, има споразумение с Allianz и две отделни партньорства със CNP Assurance. В бизнеса извън застраховките „Живот“ банката има споразумения за дистрибуция с Allianz и Unipol Gruppo.

Тя води преговори и с френската компания CNP за комбиниране на съвместни дружества в животозастраховането, съобщават запознатите източници. Тя също така се стреми да намали партньорствата си в бизнеса извън животозастраховането чрез предоговаряне на сделка с Unipol, допълват те.

Орсел иска да подобри условията по петгодишен договор с Amundi за разпространение на продукти за управление на активи, произтичащ от закупуването от френската компания за управление на активи на подразделението на UniCredit Pioneer Global Asset Management. То трябва да остане в сила до 2026 г., съобщи Bloomberg през септември.

Банката обяви по-висока от очакванията печалба за третото тримесечие благодарение на по-ниските провизии за лоши кредити и растящите приходи от такси и комисиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още