IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват възходящо декември

Чувствителни към пандемията сектори се възстановиха и подкрепиха основните индекси на Стария континент

20:07 | 01.12.21 г.
<p>
	Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските борси постигнаха ръст в сряда на фона на завръщането на търсачите на изгодни сделки след тежък ноември, подкрепяйки туризма, петролния сектор и минната индустрия, които пострадаха заради опасенията, че вариантът омикрон на коронавирус ще засегне икономическата дейност, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,8% след големи разпродажби в предходната сесия. Секторите на туризма и развлеченията постигнаха ръст от над 3%, а всички големи борси и сектори се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,55% до ниво от 7168,68 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 2,39% до равнище от 6881,87 пункта. Германският DAX нарасна с 2,47% и завърши деня на ниво от 15 472,67 пункта.

Тази седмица Stoxx 600 се колебае между големи ръстове и загуби на фона на породената от омикрон несигурност, която предизвика волатилна търговия. Индексът приключи ноември със спад от 2,6%, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира във вторник, че централната банка може да ускори темпа на ограничаване на програмата за изкупуване на облигации с няколко месеца по-рано от очакванията.

Публикувани днес данни показаха, че ръстът на промишлеността в еврозоната се е ускорил леко миналия месец, но затрудненията пред веригите за доставка се задълбочават.

Въпреки това възстановяването на корпоративните печалби се очаква да подкрепи европейските борси и да ги изведе до нови рекордни върхове през 2022 г., показа допитване на Ройтерс.

В допитването 23 фонд мениджъри, стратези и брокери прогнозираха, че германският DAX и френският CAC 40 ще достигнат невиждани върхове до средата на 2022 г., а Stoxx 600 ще отбележи ръст от 7% и ще достигне 500 пункта до юли.

Европейският съюз може да разреши ваксини срещу COVID-19, предназначени за новия вариант, до три-четири месеца, съобщи ръководителят на лекарствения регулатор в региона Емер Кук във вторник и допълни, че съществуващите ваксини ще продължат да осигуряват защита.

Минният сектор записа ръст от 2,9%, след като цената на медта се повиши на фона на смекчаването на опасенията от варианта омикрон на коронавируса, а петролните акции поскъпнаха с 2,4% благодарение на ръста на цените на суровия петрол преди срещата на ОПЕК.

На корпоративния фронт книжата на Husqvarna поскъпнаха с 2,7%, след като компанията повиши общите си финансови цели и амбиции за растеж за роботизираните косачки и други работещи на батерии продукти.

Цената на акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena се повиши с 11,4%, след като банката съобщи, че е започнала диалог с италианското министерство на икономиката и финансите за рестартиране на разговорите по плановете ѝ за набиране на капитал.

Книжата на изпитващата затруднения германска имотна компания Adler поскъпнаха с 21,6%, след като тя обяви, че се разделя с активи.

На дъното на европейския индекс на сините чипове финтех компанията Wise в Лондон записа спад от 8%, след като Credit Suisse понижи целевата си цена за акциите ѝ ден след отчета на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още