IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са прибавили 534 хил. работни места през ноември

Общата заетост остава доста под нивото преди пандемията

20:59 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските компании са прибавили 534 хил. нови работни места през ноември, което показва, че работодателите продължават да изпитват затруднения да запълнят почти рекордния брой нови позиции, предава Bloomberg.

През октомври бяха прибавени 570 хил. нови работни места. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 525 хил. нови работни места през ноември. Работни Работни

Данните, публикувани от ADP Research Institute, показват стабилно подобряване на трудовия пазар, където разминаването в търсената квалификация, смяната на работата и свързани с пандемията фактори продължават да затрудняват работодателите в привличането и задържането на служители. Общата заетост, измерена от ADP, остава доста под нивото преди пандемията, а новият вариант омикрон представлява риск за участието на трудовия пазар.

Данните предшестват месечния доклад за заетостта на министерството на труда в петък, който според прогнозите ще покаже, че работните места в частния сектор са нараснали с 525 хил. през ноември.

„Възстановяването на пазара на труда продължи да се справя с предизвикателствата миналия месец“, коментира Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, в комюнике. „Доставчиците на услуги, които са по-уязвими към пандемията, доминират ръстовете на работните места тази година. Твърде рано е да се каже дали вариантът омикрон може да забави възстановяването на работните места през идните месеци“, допълва Ричардсън.

Работните места в сектора на услугите са нараснали с 424 хил. през ноември, водени от развлекателните дейности и местата за настаняване. Заетостта в професионалните и бизнес услуги е нараснала най-много от юни 2020 г. Заетостта в транспорта също е отбелязала значителен ръст.

Работните места при производителите на стоки са се увеличили със 110 хил., отразявайки значителните ръстове в промишленото производство и строителството.

Заетостта в компаниите с най-малко 500 служители е нараснала с 277 хил. души през ноември. Малкият бизнес е регистрирал ръст от 115 хил. работни места.

Данните на ADP са представителни за компании с общо около 26 млн. служители в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още