IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е информирал доставчиците си за спаднало търсене на iPhone

Компанията вече намали целта си за производство на iPhone 13 за тази година с цели 10 милиона единици под първоначалната си цел за 90 млн.

08:55 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Засегнатият от глобалната криза на предлагането американски технологичен концерн Apple Inc. сега се сблъсква с различен проблем: забавяне на търсенето. Компанията е съобщила на своите поддоставчици на компоненти, че търсенето на гамата iPhone 13 е отслабнало, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати. Така производителят е сигнализирал, че някои потребители са решили въобще да не се опитват да получат трудно намиращия се артикул.

Apple вече намали целта си за производство на iPhone 13 за тази година с цели 10 милиона единици под първоначалната си цел за 90 милиона - поради липса на части, съобщи Bloomberg News. Но в компанията таяха надежда, че голяма част от този недостиг може да се компенсира през следващата година - когато се очаква доставките да се подобрят. Сега обаче фирмата е информирала своите доставчици, че тези поръчки може да не се реализират.

Компанията все още е напът да отчете рекорден празничен сезон, а анализаторите прогнозират увеличение на приходите от продажби със 6% до 117,9 млрд. долара през последните три месеца на календарната година. Но това няма да е ударът, който Apple  и Wall Street първоначално си представяха. Недостигът и забавянето на доставките разочароваха много потребители. И тъй като инфлацията и омикрон вариантът на коронавируса предизвикват нови опасения сред уморените от пандемията купувачи, те може да се откажат от някои покупки.

Това може да означава за тях да пропуснат изцяло iPhone 13 и да изчакат актуализация на продукта догодина, когато излезе неговият наследник. Текущата гама, която започва от 799 долара в САЩ за стандартния модел и 999 долара за Pro, се счита за скромна актуализация на iPhone 12, който имаше изцяло нов дизайн. Очакват се по-големи промени за модела от 2022 г., което дава на някои купувачи още една причина да изчакат.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple, отказва коментар пред Bloomberg.

Акциите на доставчиците на Apple в Азия удължиха пониженията си след статията на Bloomberg. В Южна Корея цената на книжата на LG Innotek Co. се срина с 11%, докато тези на листнатата в Хонконг AAC Technologies Holdings Inc. поевтиняха с 4,8%, а при японската TDK Corp. понижението бе с 4,8%.

iPhone е водещият продукт на Apple, който представлява около половината от приходите от 365,8 млрд. долара за последната фискална година, а пускането на актуализации на модели е „деликатен танц“.

Американските мобилни оператори пуснаха агресивни програми за отстъпки за iPhone 13, за да стимулират покупките. В някои случаи собствениците на iPhone 12 или по-стари модели са имали възможност да закупят iPhone 13 на символична сума или дори са можели да го вземат безплатно. Въпреки че програмите за отстъпки все още са налични, някои предлагат по-малки отстъпки, отколкото когато новите модели бяха пуснати в продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още