IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли кой да застрахова "Северен поток 2"?

Европейските застрахователи ще бъдат сдържани заради опасенията от нови санкции срещу проекта

15:35 | 05.12.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на септември "Газпром" и консорциумът от още пет европейски енергийни компании - Shell, Engie, Uniper, OMV и Wintershall DEA, завършиха строителството на спорния газопровод "Северен поток 2". Но с това разправиите около него далеч не са приключили.

След като американски санкции блокираха за година строителните работи, сега проектът отново е заплашен от нови проблеми отвъд Океана.

Въпреки че американският президент Джо Байдън и отиващият си канцлер Ангела Меркел се разбраха за проекта през лятото, сега Конгресът отново дискутира санкции срещу замесени в него. Според запознати става въпрос не само за руски компании, но и германски и това накара германското външно министерство да коментира, че "санкции между съюзници са недопустими".

Но освен от САЩ, в момента "Северен поток 2" е задържан и от германските власти - сертифициращите органи изчакват проектната компания Nord Stream 2AG, регистрирана в Швейцария, да създаде дъщерна компания в Германия, която да управлява проекта. Така въвеждането в експлоатация на тръбите се отлага, засега за неопределено време.

На този фон се появяват още бъдещи проблеми с функционирането на често наричания "токсичен" проект. "Не мисля, че някоя застрахователна компания ще се докосне до този проект, докато ситуацията не се изясни", коментира Лей Хансън, партньор в адвокатската кантора Reed Smith, пред Ройтерс.

Заради опасения от санкции от САЩ европейските застрахователи AXA и Zurich, както и презастрахователната компания Munich Re, се отказаха да застраховат строителството на "Северен поток 2". В строителството на проекта като застраховател участваше и Lloyd`s of London, но сега от компанията коментират, че са много внимателни със санкциите и не дават отговор дали биха участвали отново.

От Allianz пък заявяват, че нямат практика да коментират своите клиенти, но допълват, че следват "много стриктно всички режими със санкции".

Ако операторът на газопровода не успее да намери застраховател, ще се наложи да поема разходи за нанесени щети, забавяния и други, както и много трудно ще намери заемодател при нужда. Един от основните проблеми за застрахователите е, че САЩ може да наложи санкции в много кратък период, практиката на Вашингтон е първо да засилят натиска чрез санкциите срещу някого при проблем. Затова и очакванията са, че европейските застрахователи ще бъдат сдържани на този етап.

Говорител на Nord Stream 2 AG е категоричен, че всички етапи от работата на "Северен поток 2" са покрити със застрахователна полица. Той обаче отказва да назове имената на компаниите, които ги осигуряват, допълва още Ройтерс. От "Газпром", който е основен акционер в проекта, също не коментират темата със застраховането.

Разбира се, "Северен поток 2" може да бъде застрахован и от руска компания, ако липсва желание сред европейските застрахователи. Един от тях - RNBC, вече беше наказан за участието си в проекта от страна на САЩ. В момента компанията не дава отговор дали би участвала в него отново.

"Северен поток 2" не само предизвика конфликт между САЩ и Германия, но и разделя страните в ЕС. За критиците на проекта, той само ще увеличи европейската зависимост от руския природен газ, а Москва може да го използва и за свои геополитически цели. Но газът е необходим за германската икономика, на фона на предстоящото затваряне на ядрените мощности и ускорения отказ от въглищата.

Доскоро изглеждаше, че ситуацията около газопровода се успокоява. Сега обаче напрежението между Русия и Украйна се увеличава отново и това засилва опасенията, че Вашингтон отново ще прибегне към санкции към проекта. Подобни са настроенията и в Европейския парламент. Лидерът на най-голямата политеческа формация в парламента - ЕНП, Манфред Вебер призова в интервю за Bild am Sontag за спиране на "Северен поток 2" при въоръжен конфликт между Русия и Украйна.

Ситуацията е изпитание за НАТО и Запада, допълни още германецът.

Междувременно напрежението между САЩ и Русия се разпали допълнително от дипломатически скандал. Руските служби за сигурност пък съобщиха, че са предотвратили готвен атентат от 23-годишен украински агент, воден от своя 33-годишен ръководител в украинските служби за сигурност. В допълнение двама други агенти на Киев са събирали данни за стратегически обекти в Русия, написа ТАСС.

Москва е разположила военни части в близост до границата с Украйна и опасенията на наблюдателите са, че се готви инвазия. НАТО и САЩ вече предупредиха, че Русия ще "плати висока цена", ако се стигне до агресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"Газпром" го остави, пропаднала работа. Милер вече стана просек, щото не може да си изкара за хляб. Ти по-добре кажи как се оправят твоите приятелчета, измамените европейски камилчета-инвеститори, които се изръсиха 14 милЯрда евро, за да се харесат на сат_рапа Путин. Печелят ли, печелят ли? С празни тЪрби? За тях пусни една сълза поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Ха,щом застрахователите бягат от "Северен поток-2",значи той е умрял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
forum_rookie
преди 2 години
Да ви имам информационната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 2 години
Абе, голямо "страдане" пада. Ето в тази статия "https://money.bg/economics/gazprom-se-otkaza-da-barza-za-sertifitsirane-na-severen-potok.html" пише: ""Гaзпpoм" oтчeтe pe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 2 години
Абе, голямо "страдане" пада. Ето в тази статия "https://money.bg/economics/gazprom-se-otkaza-da-barza-za-sertifitsirane-na-severen-potok.html" пише: ""Гaзпpoм" oтчeтe pe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си ***. От каква разлика в цените печели газпром, след като продава на 270$ за 1000 куб метра на германия и австрия? Дере кожи от малки държави като България, но с тях договорите са за пренебрежими количества. Смешният газпром да построи първо оставащите 1000 километра от Силата на Сибир и тогава да мисли за нови газопроводи. А може и да не ги строи, защото китай купува от него на 140(сто и четиридесет) долара за 1000 куб метра. Смешна цена. И сега смешният газпром се е спретнал да строи поне 5 хиляди километра газопровод за да получи същата мизерна цена. Бедни ми бедни газпроме, кой те ориса само да страдаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Въх мари, "из4укаха" било забранена дума. Ами рашаните тъкмо това направиха. Из4укаха будалите. Сега могат да започват нов проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Защо смешковците се правят на утрепани, като изобщо не споменават, че в проекта участват и 5 частни европейски компании, които до момента са се изръсили 14 милЯрда евро. За сините очички на Путин ли си хвърлиха паричките на ***? Или чакаха да спечелят от инвестициите си? "Газпром" само с наличието на тенекиената тръба вече си *** инвестициите само от разликата в цените. Сега спокойно може да тегли еда къса-дълга на вечно незадоволените евроgейци. И кой остава с пръст у гъст? Не са ли тези 5 частни европейски компании? От тук нататък ги чакат съдилища и дълги съдебни разправии, заради промяната на законите със задна дата. Те със сигурност ще си върнат инвестициите, заедно с пропуснатите ползи и имиджови загуби. Но ще минат години. Кой ще ги плаща тия компенсации? Най-вероятно Германия. Ами щом има бол пари, да плаща. А "Газпром" започва нова тръба към Китай. Този път през Монголия. И с газа от Южен Сибир, откъдето Европата сега получава газ. До време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Застраховател ще има, дори и руски да е. По-важният въпрос е, после като стане беля застрахователят дали ще плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Празните приказки за празният поток продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още