IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще предложи нов пакт за сигурност в Европа, който да възпира НАТО

Най-добрият начин за избягване на криза е дипломацията, смята американският държавен секретар Антъни Блинкен

16:30 | 02.12.21 г. 1
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров.&nbsp;<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че Москва скоро ще представи предложения за нов европейски пакт за сигурност и се надява той да възпре НАТО от допълнително разширяване на изток, предава Ройтерс.

Лавров говори на среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм преди разговорите с американския си колега Антъни Блинкен, които се очаква да бъдат съсредоточени върху напрежението около Украйна.

Блинкен и представители на НАТО и Украйна многократно изразиха опасенията си през последните седмици, че Русия скоро ще предприеме ново нападение срещу Украйна, което Москва отрече.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя проруски сепаратисти, които завзеха част от Източна Украйна същата година.

Тази седмица руският президент Владимир Путин критикува западната военна помощ за Украйна и разширяването по думите му на НАТО по-близо до собствените граници на Русия. Той предупреди алианса да не разполага противоракетни системи в Украйна.

В реч пред ОССЕ Лавров заяви, че Европа се връща към по думите му кошмара на военната конфронтация и допълни, че се надява предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност да бъдат внимателно обмислени.

Путин казва, че иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и няма да разполага оръжейни системи близо до Русия.

„Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се разрушава, НАТО отказва да обмисли конструктивно нашите предложения за деескалиране на напрежението и избягване на опасни инциденти“, каза Лавров пред ОССЕ.

„Напротив, военната инфраструктура на алианса се приближава до границите на Русия. Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща“, изтъкна руският външен министър.

Според него Москва не може да приеме нови военни заплахи да се появят по границите ѝ.

„Превръщането на съседни страни в плацдарм за конфронтация с Русия и разполагането на сили на НАТО в директна близост до райони от стратегическо значение за нашата сигурност е категорично неприемливо“, каза Лавров.

Той допълни, че оръжейните доставки от Запада за Украйна насърчават Киев да смята, че може да разреши териториалните си проблеми със сила. Киев отрича да има подобни планове.

Лавров заяви, че Москва се опасява също от появата на американски ракети със среден обсег в Европа.

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви преди срещата си с Лавров, че съюзниците от НАТО споделят „непоклатим ангажимент“ към суверенитета на Украйна.

Блинкен говори в началото на срещата си с украинския външен министър Дмитро Кулеба и потвърди притесненията на Вашингтон от струпването на руски бойни части по границата, което стана причина Западът да отправи заплахи за налагане на нови санкции на Москва.

Кулеба написа в Twitter, че Украйна, която не е член на НАТО, но се стреми към по-близки отношения с атлантическия алианс, работи със западните страни по „обхватен пакет от мерки за сдържане, включително строги икономически санкции“ за спиране на руската агресия.

Очаква се на срещата си с Лавров в кулоарите на срещата на върха на ОССЕ в Стокхолм, американският топ дипломат да предаде лично заплахата от допълнителни санкции, ако Москва не спре струпването на войски по границата с Украйна.

„Най-добрият начин за избягване на криза е чрез дипломация и това искам да обсъдя със Сергей“, каза Блинкен пред репортери преди разговорите си с Лавров.

Той допълни, че Русия и Украйна трябва да спазват изцяло задълженията си по Минския мирен процес от 2014 г., който трябваше да сложи край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон е готов да улесни това, но „ако Русия реши да продължи конфронтацията, ще има сериозни последици“, категоричен беше Блинкен.

По-рано днес Кремъл съобщи, че вероятността от нов конфликт в Източна Украйна остава висока, а Москва е притеснена от „агресивната“ реторика на Киев и нарастването на провокативните действия по протежението на контактната линия между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Русия съобщи също в четвъртък, че е арестувала трима заподозрени украински разузнавателни агенти, включително един, който е обвинен, че е предприел нападение, използвайки две самоделни бомби. Киев отрече твърденията.

Миналата седмица украинският президент заяви, че Киев е предотвратил подкрепен от Русия заговор за държавен преврат, което Кремъл отрече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
''Путин иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток'' - и с какво право Русия иска да забрани на независими трети страни да се присъединят към НАТО ако те самито го искат?!''Москва скоро ще представи предложения за нов европейски пакт за сигурност'' - сигурно и този пакт ще го спазва така, както договора от 1994г., който гарантираше териториалната цялост на Украйна?Русия вижда, че не може да предложи нищо на бившите си сателити освен заплахи и газ, и затова иска законово да им забрани да решават сами за бъдещото си развитие. Толкова за дипломацията на Лавров...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още