IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансграничният превоз на отпадъци ще се регулира по нови правила

Отпада досегашната практика комисия да се произнася по преноса

17:16 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Трансграничният превоз на отпадъци ще се регулира по нови правила, разписани от министър Асен Личев, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Промяната засяга заявленията за превоз на отпадъци за и от България в рамките на държавите членки на ЕС и за внос, износ и транзит на отпадъците от и към трети страни. 

Правилата са разработени с цел преодоляване на забавянето по издаване на съгласия или повдигане на възражения. Според екоминистерството това забавяне е допуснато с въведена през юли 2020 г. административно утежнена процедура и е довело до невъзможност да бъдат спазени сроковете за превоз в Регламент (ЕО) №1013/2006 и Закона за управление на отпадъците.

Новите правила определят организацията и процедурите по постъпилите заявления за трансграничен превоз на отпадъци с цел оптимизиране на сроковете за издаване на решения и намаляване на административната тежест. Отпада досегашната практика за заседания на комисия, което допълнително забавя разглеждането на документите и издаването на решенията.

Процедурата ще се осъществява по електронна поща от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, дирекция „Правна“ и дирекция „Национален координационен център“ и ще завършва с доклад с препоръки към ресорния заместник-министър за предоставяне на съгласие или повдигане на възражение в съответствие с еврорегламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още