IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисните стимули за разкриване на работни места ще са поне до юни 2023 г.

Променят се условията за допустимост по проект „Заетост за теб"

17:28 | 02.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Приети са изменения във финансирания от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” проект „Заетост за теб” и срокът му се удължава до 30 юни 2023 г. Също така се променят условията за допустимост, съобщават от Агенция по заетостта.

Oтпада националната квота от 50 млн. лв. за приоритетно подпомагане на работодатели от сфери „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”. По този начин целият бюджет на проекта се разпределя на квотен принцип на ниво област съгласно равнището на безработица, броя на новорегистрираните безработни и брой работодатели от съответните области в страната.

Наетите лица по проекта не следва да са били заети при същия работодател или свързани с него физически  и юридически лица – работодатели, за период от 6 месеца, от датата на подаване на заявката от страна на работодателя. 

За всички работодатели, които са подали заявка, получили одобрение или са сключили договори до 2 декември 2021 г. вкл., се счита, че обявените свободни работни места са разкрити преди промяната в условията на проект „Заетост за теб” и безработните лица следва да не са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период не по-малък от 1 (един) месец от подаване на Заявката на работодателя.

За всички работодатели, подали заявка след 2 декември се счита, че обявените свободни работни места са разкрити след промяната в условията на проект „Заетост за теб” и безработните лица следва да не са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия.

Електронни заявки ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Схемата „Заетост за теб” стартира през септември 2020 г. като антикризисна мярка, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още