IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия забранява неваксинирани срещу COVID да посещават много обществени места

Парламентът ще решава дали в страната да се въведе задължителна ваксинация от февруари 2022 г.

17:55 | 02.12.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Германия затяга рязко ограниченията за неваксинираните срещу COVID-19, които не са преболедували наскоро.

Неваксинирани няма да имат право да посещават много обществени места, включително несъществени магазини и събития, обяви канцлерът Ангела Меркел, предава BBC.

„Културата и свободното време в цялата страна ще бъдат отворени само за тези, които са ваксинирани или са преболедували“, коментира Меркел.

„Разбрахме, че ситуацията е много сериозна и искаме да предприемем допълнителни мерки в допълнение към вече предприетите“, добавя тя.

Меркел посочва още, че може да бъде въведена задължителна ваксинация от февруари 2022 г. Това ще бъде обсъдено и одобрено от парламента на Германия.

Канцлерът коментира, че новите мерки са „акт на национална солидарност“, за да „намалят степента на заразяване и да свалим натиска върху здравната ни система“. „Броят на новите случаи се стабилизира, но на твърде високо ниво“, допълва тя.

В четвъртък Германия регистрира 73 000 нови случая на Covid и 388 смъртни случая.

Малко под 70% от населението на Германия е ваксинирано срещу COVID-19.

Германия също така ограничава броя на хората, които могат да се срещат на закрито. Неваксинирани няма да могат да се срещат с повече от двама членове на друго домакинство. Страната затваря и нощните клубове в региони с голям брой случаи на заразени с коронавирус.

Меркел обяви новите мерки заедно с наследника си Олаф Шолц, който официално ще поеме поста канцлер следващата седмица.

Шолц коментира, че Германия е в "много, много трудна ситуация" и да се ваксинират неваксинираните срещу COVID-19 е от решаващо значение за спиране на нова вълна от тежки случаи.

Ангела Меркел поне досега се противопоставяше на задължителната ваксинация, като винаги е заявявала, че е отговорност на правителството да убеди гражданите да се ваксинират. Днес обаче, попитана дали сега подкрепя мярката, тя отговори: „Ако бях народен представител, щях да гласувам за нея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
ЕТАПИ НА ВАКСИНАЦИЯТА ПО ХРОНОЛОГИЯ НА ИНФОРМАЦИОННОТО Й ПРЕДСТАВЯНЕ ПРЕД СТАДОТО: 1. Ваксинираните хора не се заразяват.2. Ваксинираните се заразяват, но не се разболяват3. Ваксинираните се разболяват, но леко4. И ваксинираните боледуват, но не стигат до интензивно отделение5. Ваксинираните стигат и до интензивно отделение, но не умират6.Ваксинираните умират, но в лека форма7.Ваксинираните умират мъчително, но с чиста съвест8.Ваксинираните ще отидат в рая, а другите просто ще умрат9.Умрелите ваксинирани не боледуват в рая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ти ше живееш вечно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я коментарче що Китай се ваксинира, бе, включително и децата?? Или не е удобно? Или и там фарма мафията работи, нищо, че държавата плаща и е само разход за нея, пък и нарочно си трови жителите сигурно. Логика в празните глави има ли? Или само опорчици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз чета какво казват училите, медицинските експерти и хората на науката. Ти четеш кво написал поредния празноглав клeпap у фейса или друга кафява медия. Схващаш ли??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Ти какво си прочел, киселяче. Ей това прочете ли. Или ти стига пропагандната машина на псевдоваксините да ти обяснява от телевизора че си най-умничкия щом слушкаш и боцкаш.In the USA, a total of 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо всичкото мypзиляж да плюе. Нищо,че няма образование, да не казвам изобщо медицинско, но у фейса са ги проучили нещата и ги разбирали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
power grid
преди 2 години
Третият райх свърши зле.Четвъртия също ще свърши зле...Дано този път не засегне нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Всичките снимки на политици са в момент в който си слагат парцала на зyрлата. Понеже щом видят камера го нахлузват, и спрат ли да ги снимат го свалят. Бутафорията е съвършена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още