IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане с работниците от петролния и газов сектор след енергийния преход?

Около 400 000 работни места са били съкратени в енергийния сектор през 2020 г., заради коронавируса, като се очаква ефектът от зеления преход да е по-голям

21:15 | 02.12.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пандемията от Covid-19 доведе до загуба на стотици хиляди работни места в глобалния енергиен сектор след месеци на ограничения, които блокираха достъпа на хората до работните места и тласнаха към фалит много петролни и газови компании. Тъй като Международната агенция по енергетика (МАЕ) и някои правителства настояват за осъществяване на преход към зелена енергия, това може допълнително да влоши положението на работната сила в петролния и газов сектор, пише Фелисити Бредсток за Oilprice.

Ако този план бъде реализиран в глобален мащаб, тогава индустрията ще трябва да изисква ясни политики, които да бъдат въведени, за да се гарантира създаването на работни места и преквалификацията на милионите хора, които ще загубят професиите си.

След конференцията по въпросите за климата на ООН, известна като COP26, в началото на ноември, на която присъстваха редица световни лидери и представители на природозащитните организации, беше прието, че светът трябва да претърпи енергиен преход, преминавайки от изкопаеми горива към алтернативи като възобновяемите източници. Но загърбването на основните енергийни източници за света означава също изоставяне на огромни по мащаби инфраструктури и съкращаване на милиони работни места, освен ако не бъде създаден план за пренасочване на енергийните структури и работниците в този преход. 

Приблизително 400 000 работни места са били съкратени в енергийния сектор през 2020 г., като половината от тях са само в САЩ. Някои от най-стабилните петролни гиганти бяха принудени да започнат съкращения, като Exxon намали работната си сила с 15%, или с около 14 000 служители, да не говорим за по-малките фирми, които в крайна сметка фалираха.

С изпълнението на политиките, свързани с енергийния преход, се очаква петролният сектор да се свие допълнително, с около 20% през следващото десетилетие и с 95% между 2031 г. и 2050 г.

Докато въглищните централи в САЩ и Европа биват затваряни с нарастващи темпове, става ясно, че загубата на работни места през последната година е само началото на един дълъг процес. Това предсрочно затваряне на централните е свързано с обещанията на големите икономики да намаляват своя въглероден отпечатък.

Британското правителство планира да прекрати напълно производството на въглища до 2024 г., година по-рано от първоначално планираното. На подобен преход са подложени и централите в САЩ, като съоръжението в близост до Нукла, Колорадо, ще затвори врати три години по-рано от планираното.

Въпреки че това е добра новина за защитниците на околната среда, тъй като въглеродните емисии ще се понижат, това може да се окаже катастрофа за много общности, които продължават да разчитат на работните места в енергийния сектор.

Освен загубата на работни места, няколко населени места, разположени в близост до обекти за производство на изкопаеми горива, могат да очакват огромна загуба на приходи, освен ако не се направи нещо в подкрепа на местните икономики по време на зеления преход.

В случая с Нукла безработицата в малкия град се удвои за една нощ. И това може да се повтори при други градове на фона на плановете да бъдат затворени две дузини въглищни централи през това десетилетие в САЩ.

Някои експерти обаче посочват огромния потенциал на тези места да надградят съществуващата енергийна инфраструктура, така че да се използва за други цели.

В тази връзка САЩ имат богат опит в справянето с проблеми като съкращенията на работни места поради прекомерното разчитане на специфични индустрии, като стоманодобивната индустрия и дървообработващата промишленост, но може би нито една от тях не е толкова голяма, колкото секторът на изкопаемите горива.

Само в САЩ в петролния и газов сектор работят около 160 000 души. Отделно при добива на въглища са заети приблизително 50 000 души, според данни на Бюрото по трудова статистика. Това е само част от общия брой служители, ангажирани с изкопаемите горива в САЩ чрез свързани индустрии.

Инициативи като Плана за реализиране на справедливия преход в Колорадо, създаден през 2020 г., за да подкрепи работниците в прехода, биха могли да помогнат на общностите да станат по-малко зависими от промените в индустрията. Други щати изготвят подобни стратегии, за да гарантират, че работниците няма да бъдат изоставени, докато производството на изкопаеми горива се свива. Но това ще изисква значително финансиране и политическа подкрепа на федерално ниво, като се има предвид колко работни места са застрашени, изтъква Бредсток.

Много от работниците в петролния и газов сектор не са склонни да се насочат към професия, свързана с изкопаемите горива, където има вероятност да получават по-ниски заплати.

Но оптимистично в случая е, че вече наблюдаваме увеличение на броя на работните места в сектора на зелената енергия, които достигат 12 милиона броя в световен мащаб. Това е увеличение спрямо отчетените през 2019 г. 11,5 милиона служители. По-голямата част от тези работни места са в Китай, който притежава около 39 процента дял от този пазар на труда, следван от Бразилия, Индия, САЩ и Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти ли си здрав българин, бе, празноглаво русоробче? Или Митю мазния комплексра, дето се пише "императоо", с визия на клоун. Всичките подобни сте един дол дренки лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ми докладвай ... докладвай и как се преследват и дискриминират здравите българи ...Не живеем в Афганистан или Ислямска държава, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
viva
преди 2 години
В този сайт модератори няма ли? До кога ще се търпи този инфантил с комплексарския ник "Императорът"? Може ли във всеки свой коментар да пише, как трябва да се бесят хора и да им се режат гръцмулите, и никакви последстия? Ще ви докладвам сайта накрая! Не живеем в Афганистан или Ислямска държава, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
По-добре да си зададем въпросът: какво ще правим със зеленашите, когато "зеленият преход" се провали грозно и останем на тъмно, на студено, без хляб и без работа? Ще им резнем гръцмyлите ли, ще ги люляме ли - или ще им измислим нещо по-мъчително? Вие ид-и0-ти ли сте? Потреблението и търсенето на газ, петрол и въглища, расте неудържимо и наближава рекорди, вие за работниците в петролно-газовият сектор сте се загрижили !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Само си представете, каква нелепост: "Политкоректната" платформа, сложи звездички на сричката "на".То бива, то може, ама се оляха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"Какво ще стане с работниците от петролния и газов сектор след енергийния преход?"Ами, когато в сектора има тежък дефицит *** работни глави / мозъци, нищо хубаво не ги чака. И това ми наблюдение, се потвърждава не вчера, ами от десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Квото стане, да не сядаш на него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
akomodacia
преди 2 години
Боже какви глупости....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
хващане за палците ... ей туй ше стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още