IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов експеримент за базов доход Каталуния ще раздава пари на бедни и богати

Пилотната програма ще продължи две години и ще включва два произволни квартала на Барселона

18:54 | 04.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Миналия юни Испания въведе вероятно най-голямата програма за базов доход в света, и то в цялата страна. Минималният доход за издръжка целеше да предостави подкрепа на най-бедните семейства в Испания чрез плащания от до 1015 евро на месец на 850 хил. домакинства, които представляват около 2,3 млн. души, припомня Fast Company.

Критиците обаче посочиха недостатъци в този план, включително бюрокрация и строги критерии за записване, които пречеха на хората да получат помощта. Освен това тя не е универсална, затова голяма част от испанските граждани не отговарят на изискванията. В отговор автономният испански регион Каталуния планира двегодишна пилотна програма, която местното правителство се надява да стартира до декември 2022 г. Различавайки се от много целеви пилотни програми за базов доход по света, тя наистина ще бъде универсална, давайки пари на всеки гражданин в избрана общност, независимо от доходите му.

„Настоящата пандемия и отговорът на правителството създадоха подходящ сценарий да се разшири идеята за базов доход“, казва Серхи Равентос, който управлява Пилотния план за базов доход на Каталуния. Макар че сумата на плащането не е потвърдена, програмата обмисля 900 евро на месец на човек, което може би ще се увеличи до 1350 евро за домакинство от двама души. Планът ще включва 5000 лица за период от две години и ще бъде изцяло финансиран от каталунското правителство, а не от частни лица или неправителствени организации. „Искаме да тестваме реална политика“, казва Равентос, „не еднократно начинание на милионер филантроп“.

Дългогодишният защитник на базовия доход Гай Стендинг, професор по икономика в SOAS University of London и автор на няколко книги по темата, е съветник по дизайна, прилагането и оценката на програмата по молба на гуверньора на Каталуния. Стендинг казва, че предоставянето на кеш на цяла общност е по модел на отминали програми в Намибия, Индия и Онтарио, Канада, а не на такива в САЩ, използвали процес на случаен подбор. Каталунският екип вероятно ще избере два случайни квартала в Барселона, където всички граждани ще получават паричните плащания.

Този подход би трябвало да улесни оценката на пилотната програма в края на двете години, тъй като позволява кварталите, неполучили плащания, да бъдат използвани за контрола при сравняването. Проучването ще изследва какъв е ефектът на парите върху финансовата ситуация на хората и дали може да има положителни косвени ефекти: заради по-доброто психическо и физическо здраве може да има по-слабо търсене на обществени услуги, което подобрява предлагането им и съответно води до по-щастлива и производителна работна сила.

Стендинг е привлечен към проекта отчасти като реакция на това, което той смята за лош дизайн на испанската програма за подпомагане на доходите. Жорди Севиля, икономист и ранен привърженик на базовия доход в Испания, отбеляза миналия ноември, че заради строгия процес на кандидатстване само 10% от 900 хил. молби са били приети пет месеца след старта през юни. „Това заплашва да остави без покритие твърде много потенциални бенефициенти, които въпреки това имат огромни проблеми с това да отговорят на изискванията“, пише Севиля в своята оценка.

Равентос казва, че по време на пандемията през 2020 г. Каталуния е увеличила публичните разходи с повече, отколкото всеки друг регион в Испания: за здравеопазване с 10%, за образование с 18% и за социални услуги с 15%. Той обаче казва, че един истински универсален базов доход ще помогне на хората, които са изгубили работата си или домовете си или които работят в сивия сектор.

Тази универсална програма не изисква специфични критерии за допустимост и не използва проверка на средствата, за да оцени нивата на дохода преди изплащането на сумата. Целевите или условни плащания имат няколко бюрократични клопки: те изискват кандидатстване, което хората може да не разбират или да нямат езиковите умения да попълнят документите. Други може да избягват получаване на парите заради стигма или защото не искат да им се казва как да ги похарчат.

Според Стендинг проверката на средствата може да доведе и до т.нар. капан на бедността: често хората се нуждаят от допълнителен доход, но не отговарят на изискванията, защото са над посочения праг. Така се наказва някой за това, че се опитва да работи и може да обезкуражи хората да работят от страх, че ще изгубят плащанията. „Човекът губи почти толкова доходи от изгубени помощи, колкото е получил от работата“, казва той. „Ако се опитате да идентифицирате бедните чрез проверка на средствата, винаги стигате до грешки с висока степен на изключване, дори в страни със сложни административни системи“.

Разбира се, това значи, че дори богатите ще получават плащания, което на пръв поглед противоречи на крайната цел за стесняване на различията в обществото. Но защитниците на универсалния базов доход отбелязват, че това прави системата по-проста за цялото население, избягвайки установяването на сложни и противоречиви правила за допустимост.

Равентос ясно заявява, че ако дадена пилотна програма стана постоянна в бъдеще, тя не трябва да заменя социалните помощи, а да ги укрепва. „В свят, в който богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни, социалните политики трябва да се изготвят в полза на мнозинството, а универсалният базов доход е една от тях“, казва той. „Той ще увеличи свободата на хората да изберат живота, който наистина искат – а не да бъдат изнудвани за мизерна заплата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ваксинираният и скопен човек , това звучи гордо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И нека бачкат здраво маймуните, не се става така лесно човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
До края на 2023 г. се очаква да стартира Проектът БГ-Развитие - bg-razvitie.alle.bg , който предвижда въвеждане на УСЛОВЕН Базов Доход - само за български граждани в затруднение ( без милионери ) , първоначално от 600 Евро на човек , с постепенно ежегодно увеличение до 1200 Евро . Също така се предвижда въвеждане на Минимална Заплата за работещите от 2000 Евро , Минимална Пенсия от 1000 Евро , напълно безплатно (за сметка на Проекта ) Здравеопазване и Образование ( вкл. Висше ) и редица допълнителни целеви помощи, бонуси, ваучери и др. , до 2030 г . Финансирането по тези инициативи се предвижда да дойде от внедряването на SGBB+BSFL-Технологията - horti-energy.alle.bg и др., и очакваните гигантски приходи от нея . Нарича се УСЛОВЕН Базов Доход , защото получаването на парите ще става само от повече или по-малко БЕДНИ , пенсионери във финансово затруднение , и под Условие - лицето ( ако е в добро здраве ) да извършва някаква Обществено-Полезна Дейност - например да се обучава , квалифицира , да произвежда нещо лесно и просто , да извършва услуги - напр . на компютър , да гледа дете или болен , да шие , да мете улиците , лека работа в строителството - напр . бояджия , да готви за социално слаби , да дава консултации или просто да води разговор със самотни хора , да твори наука, изкуство , занаят , и т. н. , поне по 3-4 часа на ден , ще има списък за избор от няколкостотин дейности - за всеки получател конкретно , по преценка на специална Комисия , с напълно прозрачно онлайн споделяне . Има хиляди конкретни зетайли, които се обмислят в момента , но с този Проект ще се изгради цяла една нова Икономика , която ще включи и обгрижи огромна армия от маргинилизирани, крайно затруднени и отчаяни в момента хора . Болните , Децата - kidsfund.alle.bg и Немощните ще са в отделна патронажна програма и няма да са длъжни да работят . bg-razvitie.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
и кой ше бачка в крайна сметка ... неваксинираните сигур .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още