IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Бозуков: Програмата за селските райони вече работи за малките и средни ферми

Стратегическият план за ОСП ще бъде подготвен навреме, заяви земеделският министър

12:53 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На моя наследник ще оставя прозрачно работещо министерство и ефективни промени в ръководствата на структурите на МЗХГ, казва в интервю за БТА земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков.

"Напоителни системи" ЕАД се оказаха структурата, която ни изправи пред най-много препъникамъни, защото явно в последните години беше работила не като ЕАД, а като ЕТ, отбелязва той. 

За изостаналото усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) той коментира, че след промени в работата на Разплащателната агенция от началото на мандата до момента по ПРСР 2014-2020 г. са сключени 576 договора с безвъзмездна финансова помощ по тях за над 109 млн. лева.

Към 1 декември 2021 г. разплатените средства по ПРСР 2014-2020 са 1,87 млрд. евро при договорени 2,35 млрд. евро.

На 19 ноември от ЕК бе одобрено най-голямото изменение в Програмата, с което се прибавят към текущите 2,9 млрд. евро нови 900 млн. евро, като общият бюджет на програмата се увеличава до 3,8 млрд. евро.

Програмата започна да функционира в интерес на малките и средни стопанства, както и на местните инициативни групи, а не да обслужва само олигархични кръгове, коментира той.

ДФ "Земеделие" прави всичко възможно до края на годината да завърши обработката на всички подадени проекти, имам уверението, че целият процес трябва да приключи през януари, казва земеделският министър.

Министърът отчете, че при някои от случаите е имало забавяне с 3 години. Такава е била ситуацията при 2166 проекта за близо половин милиард лева.

Стратегическият план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е във финален етап на подготовка и до края на годината ще бъде изцяло готов, така че срокът за предаването му ще бъде спазен, увери проф. Бозуков. Следващата седмица започва поредица от тематични работни групи за финално обсъждане на проекта на Националния стратегически план, след което той да бъде изпратен в Народното събрание. Това е документът, на основата на който в периода 2023-2027 г. България ще прилага ОСП на ЕС, уточнява в интервюто проф. Бозуков.

Той отбелязва, че е смутен от твърдението, чуто по време на публичните консултации за съставяне на правителство, че земеделието е капсулирано и никой няма информация.

Бозуков припомня, че зам.-министрите на финансите, икономиката, околната среда, социалната политика, както и на регионалното развитие са част от Управителния съвет на ДФ "Земеделие".

Министерството беше отворено за диалог със земеделските стопани. Показахме, че няма нищо страшно да се работи прозрачно. Оптимист съм, че моят наследник няма да завари "лежерно безхаберие", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още