IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.

Въпреки че предложената цена е доста под рекордните нива, отчетени по-рано тази есен, тя е над историческите норми на пазара

15:50 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай планира да повиши референтната цена за дългосрочните договори за въглищата през 2022 г. след кризата с доставките по-рано тази година, което може допълнително да ускори инфлацията в страната, съобщава Bloomberg.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC) е изготвила план за определяне на референтна цена за термални въглища от 700 юана (110 долара) за тон за дългосрочните договори, позволявайки на цените да се покачват или да спадат в рамките на диапазон от 150 юана при месечните корекции, споделят източници, запознати с плана. 

Фючърсите върху китайските въглища поскъпнаха след новината, тъй като това ще бъде първото увеличение на договорите, откакто те бяха въведени през 2017 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Caixin.

Въпреки че предложената цена е доста под рекордните нива, отчетени по-рано тази есен, тя е над историческите норми на пазара, който доскоро разполагаше с неофициален таван от 600 юана.

NDRC също така постановява, че големите миннодобивни компании ще трябва да продават продукцията си по дългосрочни сделки и всички електроцентрали трябва да разполагат изцяло с такива договори по отношение на вътрешните доставки, според Caixin.

От юли китайското правителство търси начин да стабилизира доставките, след като наводнения ограничиха добива.

От средата на октомври среднодневният добив на въглища в Китай вече надхвърля 11,5 млн. тона, сочат данните на NDRC. Според анализи на Ройтерс ако този ръст се запази, Китай ще отчете пик в използването на въглища като гориво.

Най-големите китайски въгледобивни и енергийни компании се събраха в Жъджао, Шандун, този уикенд за Националния търговски въглищен панаир, където обикновено се договарят и подписват подобни договори.

Фючърсите върху термалните въглища, търгувани на борса в Джънджоу, поскъпнаха с цели 6,6% в петък след новината.

Цените спаднаха с повече от 50% спрямо рекордните нива, отчетени през октомври, по време на прекъсванията на електрозахранването. Кризата отслабна през последните седмици, след като миннодобивните компании отговориха на правителствените поръчки и повишиха добива до безпрецедентни нива.

По-високите цени на въглищата вероятно ще доведат до увеличение на разходите за електроенергия на промишлените клиенти, след като през октомври Пекин предостави на компаниите за комунални услуги възможност да вдигат или намаляват цените за потребителите в рамките на 20% около референтните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още