IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните площи остават най-силният сегмент от бизнес имотите в ЦИЕ

Чехия регистрира най-голям ръст на усвоените индустриални имоти в региона от 136%

17:34 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Секторът на индустриалните и логистични имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да се възползва най-силно от пандемията от COVID-19 сред всички сегменти от пазара на бизнес имоти в региона, пише консултантската компания CBRE в свой доклад.

През първите три тримесечия на тази година наличностите в ЦИЕ са нараснали с 11% на годишна база. За миналата година най-силен ръст в региона са постигнали пазарите в Полша (+13%) и в Румъния (+12%).

От началото на годината до края на септември в шестте страни от ЦИЕ, включени в анализа – Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, са завършени близо 3,3 млн. кв. м индустриални и логистични площи. Основен принос има полският пазар с дял от 69%, следван от румънския с 9%. След третото тримесечие на тази година площите в строеж в ЦИЕ остават значителни с общ обем от над 5,7 млн. кв. м, които се изграждат към момента.

На всички пазари нивото на свободните площи е относително ниско към края на третото тримесечие, като най-ниско е в Австрия (1%), а най-високо е в Словакия (7%).

Общият обем от усвоени площи в шестте страни от ЦИЕ през деветмесечието на тази година достига 5,54 млн. кв. м и нараства с 31% спрямо същия период на миналата година. Спад на търсенето е регистриран на два пазара – Унгария (-7%) и Румъния (-37%). Всички останали пазари отчитат ръст на усвоените площи, като той е най-голям в Чехия (+136%).

Търсенето на складове е стимулирано от електронната търговия, чийто ръст се ускори по време на пандемията.

На половината от изследваните пазари наемите на индустриални имоти са нараснали в сравнение с края на 2020 г. – във Виена, Прага и Варшава, а в другата половина са останали непроменени с изключение на Букурещ, където са намалели с 0,1 процентни пункта.

Наемите на първокласни индустриални имоти остават най-високи във Виена с 5,9 евро на кв. м на месец, а най-ниски са в Братислава и Букурещ – 3,9 евро на кв. м на месец.

Очаква се наемите на складови площи в ЦИЕ да продължат да растат заради увеличеното търсене, отбелязва CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още