IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID заболеваемостта при деца и младежи е най-ниска

Данните са на двуседмична база, посочени в доклад на главния държавен здравен инспектор

20:46 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от коронавирус във възрастовата група 0-19 г. - 155,64 на 100 хиляди души, показва доклад от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

При новорегистрираните случаи сред децата на възраст 6-9 години има ниво на задържане по данни на Единния информационен портал към 30 ноември. Най-висока е 14-дневната заболеваемост във възрастовата група 70-79 г. - 577,06 на 100 хиляди, и в групата 60-69 г. - 573,68 на 100 хиляди души. Отчита се тенденция на намаляване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

Спад се наблюдава и в 14-дневната смъртност в страната, която към момента е 24,61 на 100 хиляди души. Намалява и броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация и от интензивно лечение и грижа, пише в доклада.

По данни на Министерството на образованието и науката за периода 10-26 ноември 2021 г. в страната са били проведени 600 000 теста на ученици от първи до четвърти клас, като само при 0,002 на сто от тях (116 деца) са били отчетени положителни резултати, се посочва още в доклада. Необходимо е да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните тестове в училищна среда, като се наблюдава регистрираната заболяемост в посочената възраст през идните седмици, смята главният държавен здравен инспектор.

Предвид отчетения недостиг на неинвазивни бързи антигенни тестове със слюнка, с които да се осигури двукратно изследване на учениците за SARS-CoV-2 като мярка за формиране на безопасна учебна среда, Кунчев предлага да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с назален секрет, с чувствителност по-висока от тестовете със слюнка. Това ще позволи допълване на видовете бързи антигенни тестове, които да се използват в училищата и възможност за обезпечаване на всички ученици с двукратно изследване всяка седмица, чиито родители са декларирали съгласие за това, пише в доклада на здравния инспектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още