IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на "Продължаваме промяната"

Скандалът с ДКК не е политически, коментирахме факти, които са публично известни, каза депутатът от ГЕРБ

13:02 | 05.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Десислава Атанасова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Десислава Атанасова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", макар че страната се нуждае от редовно правителство. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на бившите управляващи Десислава Атанасова пред БНР. Тя посочи, че се очаква правителството да бъде сформирано от коалиция от ляво - либерални партии, а ГЕРБ е дясна партия.

Все още не се знае съставът на бъдещето правителство, допълни още депутатът от ГЕРБ.

"Никога досега ГЕРБ не е управлявала с БСП и ДПС", заяви Атанасова и критикува представителите на "Демократична България", които ще управляват с БСП. Депутатът потвърди заявката на партията да бъде в опозиция, но не шумна, а конструктивна и изискваща. Тя отхвърли обвиненията, че скандалът в ДКК цели конфронтация с новите управляващи с коментар, че той не е политически, а са изнесени всички данни и факти около компанията, които освен това са публично известни.

В понеделник (6 декември) при президента Румен Радев започва консултациите преди да връчи мандата за сформиране на кабинет. Първи в Президентството ще бъдат представителите на "Продължаваме промяната", които спечелиха изборите на 14 ноември. След това следват коалицията ГЕРБ - СДС и останалите парламентарно представени партии.

ГЕРБ внесе и първото си предложение в 47-то Народно събрание за мораториум за теглене на външен дълг. Атанасова посочи, че няма данни как се управлява бюджета на страната в последните месеци и всяка седмица се тегли по половин милиард лева нов дълг.

"Доколкото имам информация от началото на годината до момента са емитирани 3,8 млрд. лева. 1 млрд. лева от тях бяха пласирани още по време на управлението на "Борисов 3", каза още депутатът от ГЕРБ.

Според нея сумата е огромна на фона на очаквания бюджетен дефицит от 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022 година и допълни, че очаква Народното събрание да вземе "адекватно решение" при дискусията за мораториума в пленарната зала.

Атанасова коментира още, че настоящият финансов министър "доста се обърка в числата и притесни всички, включително бъдещия премиер и финансов министър" по повод проекта за бюджет за 2022 година.

На 7 декември ще бъде първият председателски съвет на 47-то Народно събрание, на който ще бъдат обсъдени различни въпроси, включително и дали представители на опозицията ще поемат председателството на парламентарни комисии, анонсира още Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Тая пуйка няма ли кой да я избави от мъките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още