IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ ще следи дали ще останат празни приказки заявките от СОР26

Ако бъдат изпълнени обещанията, дадени в Глазгоу, глобалната температура ще се повиши с 1,8°С до края на столетието

14:17 | 06.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди климатичната среща в Глазгоу, която се проведе в началото на ноември, 120 държави бяха заявили своите амбиции да намалят въглеродните емисии. Но дори и да бъдат изпълнени всички цели, глобалната температура би се повишила с 2,1°С до края на столетието, което е недостатъчно, за да бъдат избегнати климатичните промени, пише в анализ изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

По време на COP26 някои от големите икономики, съответно и замърсители, заявиха амбиции за намаление на емисиите - например Индия съобщи, че ще ограничи замърсяването с въглероден диоксид до 2030 година и ще се бори за въглеродна неутралност до 2070 година, подписано беше и споразумение за намаляване на емисиите метан с 30% до 2030 година, в което участват 100 държави, както и беше постигнато споразумение, макар и компромисно, за използването на въглищата и въглеродните емисии.

С новите заявки светът ще допусне повишаването на температурата с 1,8°С, което все още е над препоръчителните 1,5°С, но е стъпка във вярната посока. Големият въпрос сега е дали тези обещания ще бъдат изпълнени, или ще останат само на хартия.

Опасенията на МАЕ всъщност са доста основателни - много държави имат големи цели за следващите десетилетия, но в краткосрочен план действията са недостатъчни или даже никакви. Например Китай има заявка за въглеродна неутралност на икономиката до 2060 година, но планира пик на използването на въглищата в следващите няколко години.

Затова и Бирол пише, че е от ключово значение да бъде проследено дали държавите и компаниите спазват своите обещания. МАЕ ще изготви тракер и заедно със свои партньори всяка година ще публикува данните дали държавите вървят напред в изпълнението на екологичните цели и въглеродната неутралност до 2050 година (или малко след това).

От организацията обещават и съдействие за институциите как да бъдат намалени емисиите и да постигнат енергийния преход по приемлив и справедлив начин. 

Според изчисленията на МАЕ, публикувани през пролетта, изпълнението на целите за въглеродна неутралност до 2050 година ще изисква инвестиции в чиста енергия в размер на 5 трилиона долара годишно до 2030 година. Но и очакванията са, че това ще доведе до ръст на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) от 0,4 пункта годишно и ще създаде милиони нови работни места.

Агенцията разработи план за действие с множество стъпки в различни сектори, които отиват далеч отвъд изграждането на зелени мощности.

Плановете включват развитие на електрическата мобилност, улавяне на въглероден диоксид и съхранението му, иновации, водород, умни мрежи и енергийна ефективност, както и отказ от инвестиции в нови проекти за петрол и въглища до края на 2021 година и затварянето на всички енергийни централи, използващи въглища и петрол до 2040 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още