IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима членове на Съвета на директорите на ДКК ще бъдат освободени*

Рая Каназирева вече е получила решението. До края на деня ще го получат и Радостин Вазов и Диляна Софиянска

13:42 | 06.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди пред журналисти, че има решение на принципала за освобождаване на трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщава БГНЕС.

Рая Каназирева от борда на директорите вече е получила решението. До края на деня ще го получат и другите двама – Радостин Вазов и Диляна Софиянска. В Съвета на директорите остават Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор на ДКК, и Чавдар Христозов. 

Везиева направи коментара си след подписването на Споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на туризма и Министерството на културата, с което се поставя началото на общи усилия за развитието на креативните и рекреативни индустрии на България.

Скандалът в ДКК продължава вече седмици наред. В края на ноември от ДКК обявиха, че за по-малко от месец като изпълнителен директор Ваня Караганева е блокирала работата на компанията в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения.

В защита на Караганева служебният министър на икономиката пък обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите.

В телевизионно интервю по-рано днес Везиева коментира, че скандалът в Държавната консолидационна компания е по-скоро повод да се върне старият модел на управление, да се критикува едно или друго търговско дружество и да се покрият раздадени милиони левове.

Малко след днешното решение за освобождаването членовете на Съвета на директорите на ДКК – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянскана, тримата изпратиха писмо до медиите, което отразява тяхната лична позиция по казуса, а не на ДКК.

В писмото те благодарят на медиите за активното отразяване на темата относно нередностите в управлението на ДКК.

„За ваша информация, в петък, 3 декември, в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела (на две от които вече са се явили негови представители) и по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени.

С цел изясняване на текущата ситуация, в петък, 3 деквмври, свикахме ново извънредно заседание на съвета на директорите за 9 декември, с цел да установим как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева, съответно на кого и при какви условия е възложена защитата по тях, като се има предвид, че г-жа Караганева изрично е оттеглила пълномощията на доскорошния адвокат по всички тези дела“, пише в писмото.

„В резултат на тази инициатива и осветляването на десетките нередности, извършени от Ваня Караганева, днес получихме от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването ни. Видно от протокола, на наше място не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности“, продължават тримата освободени.

Те призовават да бъде проследено дали ще бъдат спазени правилата и процедурите по назначаване на нови членове на Съвета на директорите на ДКК, както „всички казуси, свързани с непрозрачните еднолични действия на изпълнителния директор и нередностите, които осветлихме“.

*Обновена към 15.40 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още