IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Lucid се сриват с над 13%

Причината е получена от производителя призовка за разследване срещу сливането със Spac

17:39 | 06.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на американския производител на електрически превозни средства Lucid се сриват с над 13% в началото на сесията в понеделник, след като той предупреди, че е получил призовка, което предполага за възможно разследване от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) на сливането му с компания със специално предназначение (SPAC).

Автомобилният производител е получил искане за предоставяне на определени документи, свързани с разследване на SEC от 3 декември, става ясно от цитираните от Bloomberg регулаторни документи. Lucid пояснява, че разследването изглежда засяга сливането ѝ с Churchill Capital Corp. IV - компанията със специално предназначение, с която тя бе сключила сделка преди пазарния ѝ дебют през юли. Сделката оцени обединената компания на 24 млрд. долара.

Редица производители на електромобили, които станаха публични чрез сливания със SPAC, се затрудняват да издържат на значителните високи очаквания, а някои привличат регулаторния интерес към техните официално обявени цели и изявления. „Гледам на SPAC като на инструмент, друг лост, който да дръпнем, с който можем да ускорим нашата траектория“, заяви главният изпълнителен директор на Lucid Питър Роулинсън в интервю за Bloomberg. „Това е технологично състезание. Tesla са лидер. Ето защо те са толкова ценни, но Lucid също разполага с технологията", допълни той.

Акциите на Nikola Corp., Fisker Inc., Lordstown Motors Corp., Canoo Inc. и Arrival Ltd. поевтиняха значително от съответните им върхове.

За разлика от традиционното първично публично предлагане листването чрез SPAC позволява на компаниите да правят прогнози за бъдещите си приходи и печалби, преди самите те да станат публични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Тия пък какви са - и произвели ли са нещо, освен 3D анимации на автомобилченца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още