IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата в Китай

Единственият държавен глава, който досега е приел поканата на Китай за игрите, е руският президент Владимир Путин

09:17 | 07.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	В понеделник САЩ обявиха, че ще бойкотират дипломатически Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

В понеделник САЩ обявиха, че ще бойкотират дипломатически Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

След като САЩ обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г., последваха нови международни реакции на това решение.

Нова Зеландия също няма да изпраща дипломатически представители в Пекин през февруари. Въпреки това, както обясни във вторник заместник министър-председателят Грант Робъртсън, продължаващата пандемия е по-скоро една от основните причини за решението: „Многократно сме изразявали пред Китай загрижеността си по отношение на правата на човека - съвсем наскоро министър-председателят разговаря по този въпрос с президента Си", каза Робъртсън според държавната телевизия TVNZ, цитирана от DPA. 

„Китай знае много добре каква е нашата позиция по отношение на правата на човека, но ние вече бяхме решили да не участваме", заяви заместник министър-председателят на Нова Зеландия, като добави, че Китай е бил информиран за решението още през октомври.

Правителствата на Австралия и Япония обявиха, че все още провеждат консултации по въпроса за изпращане на дипломатически представител. Във вторник министър-председателят на Япония Фумио Кишида заяви, че при вземането на решението страната му ще вземе предвид редица фактори. Сред тях са целта на Олимпийските игри, дипломатическата ситуация и националните интереси на Япония, каза Кишида.

Канадското министерство на външните работи заяви, че Канада е „дълбоко обезпокоена" от съобщенията за нарушения на правата на човека в Китай. „Информирани сме за решението на САЩ и ще продължим да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници“, заявиха от министерството.

Единственият държавен глава, който досега е приел поканата на Китай за игрите, е руският президент Владимир Путин.

В понеделник САЩ обявиха, че ще бойкотират дипломатически Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г. Причината е „продължаващият геноцид и престъпленията срещу човечеството в Синдзян, както и други нарушения на правата на човека", каза говорителят на правителството Джен Псаки, цитирана от Bloomberg.

Американските спортисти обаче няма да са засегнати. Китайското посолство във Вашингтон нарече бойкота „чиста политическа манипулация". Той нямало да окаже влияние върху успешното провеждане на игрите.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви в Twitter: „Присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение на съответното правителство, което МОК напълно уважава в своята политическа неутралност“.

 

Зимните олимпийски игри ще се проведат в Китай от 4 до 20 февруари 2022 г. Авторитарно управляваната страна е обвинявана от много държави в нарушаване на човешките права, особено срещу малцинства като мюсюлманските уйгури. Групи за защита на правата на човека посочват автономния район Синдзян, Тибет и Хонконг като примери за китайски репресии.

Затова и постоянно се отправят призиви за бойкот на Зимните олимпийски игри. Между САЩ и Китай съществува голямо политическо напрежение заради положението с правата на човека, но и заради различни други спорни въпроси.

Преди анонса на САЩ говорител на китайското външно министерство заяви, че страната му ще предприеме „решителни контрамерки“ в случай на дипломатически бойкот. Той не съобщи обаче подробности. 

Американските конгресмени отдавна призовават за дипломатически бойкот на игрите. А самият Китай многократно е отхвърлял обвиненията на правозащитници, че извършва геноцид в предимно мюсюлманската уйгурска провинция Синдзян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Щом заплашват САЩ значи мноооого ги боли фара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
george353
преди 2 години
Боли ги фара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Фарс! Китай е опитно поле за останалите демонкратични държави да въведат тираничните им мерки и социални системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Бойкота няма да е само от страна на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Всъщност Байдън бе единственият, който не получи покана да присъства на игрите. След като не го поканиха, той реши да каже, че той нямало да иде. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още