IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България е забавила ръста си до 4,6% през лятото

На тримесечна база БВП е нараснал с 0,6%, отчете НСИ

13:16 | 07.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/ Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през третото тримесечие на 2021 г. е нараснал с 4,6% спрямо същия период година по-рано. Това показват сезонно изгладените предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Това представлява забавяне спрямо ръста от 9,9% през предходното второ тримесечие

Публикуваните в средата на ноември експресни оценки показаха значително по-слаб ръст на българската икономика от 0,4% на годишна основа.

Спрямо второто тримесечие на тази година повишението на БВП е с 0,6%, а според изчисленията на националната статистика в експресната оценка тримесечният ръст беше 0,9%.

БВП в стойностен обем, текущи цени

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2021 г. възлиза на 36,133 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 5241 лв. от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност от юли до септември възлиза на 31,201 млрд. лева по текущи цени, отчита НСИ.

През третото тримесечие на годината относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същия период на миналата година с 0,8 процентни пункта до 7,6%.

Според статистиката индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 26,4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, намалява до ниво от 66% при 67,4% през съответния период на предходната година.

В НСИ изчисляват, че за крайно потребление през третото тримесечие се изразходват 75,1% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 14,8% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни от юли до септември БВП нараства спрямо второто тримесечие с 0,6%. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,4%.

По предварителни данни за третото тримесечие на годината крайното потребление нараства с 1,8%, а бруто капиталообразуването - с 6,2%.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си на тримесечна база по сезонно изгладени данни с 2,2%, докато вносът на стоки и услуги бележи ръст с 3,3%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

В периода от юли до септември брутната добавена стойност се увеличава с 3,1% спрямо третото тримесечие на 2020 г.

Растежът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното увеличение при: Култура, спорт и развлечения; други дейности – 22,5%, Добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 8,2%, Финансови и застрахователни дейности – 6,1%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 5%, Селско, горско и рибно стопанство – 4,8%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 6,8%.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 9,8%, а вносът на стоки и услуги - с 12,7% в сравнение с третото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Инфлацията кво общо има, това са данни по цени от 2015 год., няма значение каква е инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Абе, през третото тримесечие не беше ли нашия канадски вундеркинд министър на икономиката?Дето получаваше стотици инвестиционни предложения?И като имаме предвид колко оакан период беше третото тримесечие на 2020 год и като се има предвид и изключително силната реколта тази година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Като ги гледам кви се канят да ни управляват, догодина 4.6% ще ни се виждат непостижим мираж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivan.r
преди 2 години
На графиката ясно се вижда , че не сме минали пика от 2019г. въпреки 20те % инфлация от тогава до сега. Трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още