IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабите притеснения за омикрон варианта изпратиха борсите в Европа на зелено

Технологичните акции записаха 5,6% ръст

19:27 | 07.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха търговията във вторник с големи ръстове, след като инвеститорите реагираха на новините, свързани с новия омикрон вариант на Covid-19, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 2,5% повишение, след като технологичните акции записаха ръст с 5,6% и поведоха ръстовете. Всички сектори и големи борси се озоваха на зелено.

Доброто представяне дойде, след като регионът се радваше на повишения и в понеделник, а световните пазари също поеха на зелена територия, тъй като притесненията от тежко протичане на омикрон варианта отслабват.

Главният медицински съветник на Белия дом Антъни Фаучи в неделя заяви, че първоначалните данни за варианта са „насърчаващи“, макар че предупреди, че е нужна повече информация, за да има пълно разбиране за него.

Междувременно инвеститорите преценяват вероятността Федералният резерв на САЩ да премахне политиките си за облекчения, свързани с пандемията, и да повиши лихвите по-рано от очакваното.

В Европа данните за германското промишлено производство изненадващо са нараснали с 2,8% през октомври спрямо предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба. Проучване на Ройтерс показва, че анализаторите очакваха ръст от 0,8% за октомври. Общото производство обаче остава с 6,5% по-ниско от това през февруари 2020 г., преди налагането на рестрикции заради пандемията.

На корпоративния фронт цената на акциите на Volkswagen и Porsche нарасна, след като Handelsblatt писа, че фамилиите Порше и Пиех обмислят да продадат част от дела си във VW, за да купят значителен брой акции от Porsche. Стойността на книжата на Volkswagen нарасна с 8,6%, а тази на акциите на Porsche – с 8,5%.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова AstraZeneca. Цената на акциите ѝ се понижи с 1,7%, след като Jefferies препоръча продажба на книжата на британската фармацевтична компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още