IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценностите, които са важни за нас

Високата инфлация тревожи много хора. Но какво все още има стойност? Акциите, недвижимите имоти, компютърните кодове…

08:33 | 08.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Каква е ползата от златото, освен че блести красиво? <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Каква е ползата от златото, освен че блести красиво? Снимка: Getty Images

На планетата Мелмак коркът е най-ценната стока. Златото, от друга страна, е напълно безполезно. На това ни научи извънземният Алф в едноименния телевизионен сериал през осемдесетте години и това не беше единственият път, в който той разклати предполагаемите уверености на детската си аудитория. Коркът е по-ценен от златото?

Онова, което Алф каза по онова време с неподражаемия си брутализъм, не е загубило нищо от своята истинност и актуалност, пише в свой анализ германският Die Zeit. В основата му е твърдението: стойността на всички неща е относителна. Нищо няма фиксирана стойност само по себе си, но всичко е свързано помежду си и само благодарение на това придобива цена. Вероятно повечето хора са наясно с тази проста икономическа константа, но тя се наслагва върху някои от объркванията на нашето време.

Когато отново се публикуват нови данни за инфлацията, за цените на стоките, и те са значително по-високи от тези, с които сме свикнали от дълго време, това объркване се засилва и се превръща и в страх. Мога ли да си позволя да живея, ако цените на храната, на природния газ, на занаятчията до нас растат по-бързо от преди? И каква е стойността на нещата във времена, в които къщата или апартаментът отдавна не са достъпни за голяма част от населението? Във времена, в които цените на акциите на компаниите се увеличават многократно в рамките на много кратко време. Във времена, в които милиарди долари се вливат в цифрови масиви от данни със смешни имена като доуджкойн - което, между другото, със сигурност би се харесало на Алф.

Работата е най-важната отправна точка

Страхът, който обзема някои хора в момента, не е неоснователен. В крайна сметка в ежедневието си забелязваме, че за кратък период от време нещата стават много по-скъпи. Когато резервоарът с бензин изведнъж струва 80 лева вместо 65 лева, както бе преди няколко месеца. Или когато собственичката на любимия ви ресторант изведнъж поиска левче повече за чаша вино. Това е неприятно и бързо се отразява на банковата сметка. Въпреки това не само след неотдавнашното увеличение на цените преобладава схващането, че днес човек може да си позволи по-малко, отколкото в миналото. В продължение на много години т.нар. възприемана инфлация е значително по-висока от официално измерваната - в еврозоната средно с пет процента по-висока. Това показва редовно проучване на Европейската комисия. Но каква е причината за това?

За повечето хора работата вероятно все още е най-важната отправна точка, която крепи тяхната икономическа ценностна система. Колко време трябва да работи човек, за да си позволи нов велосипед, например, е един такъв критерий, който прави стойността на предмета осезаема. Достатъчна ли е половината нетна месечна заплата за стандартен велосипед? Може да се отговори: зависи от колелото и заплатата. Но всъщност от научна гледна точка този метод е и доста надежден начин за определяне на стойността и развитието на стойността на нещата за по-дълги периоди от време. Покупателна способност на минута заплащане е мерната единица, използвана за измерване на този показател, например и от Института за икономически изследвания в Кьолн (IW).

И така, как се е променила стойността на труда в Германия през десетилетията и какво е положението сега? Грубо казано, може да се каже, че днес работещите хора трябва да работят много по-малко, отколкото например през 1960 г., за да си позволят определени неща. „Една кошница стоки, за която тогава е трябвало да се работи един час, днес може да се изкара за 19 минути", казва икономистът Кристоф Шрьодер, който изследва доходите и труда в IW. Това изчисление се базира на средна нетна месечна заплата и кошница от стоки, включваща продукти от първа необходимост: Храна, напитки, дрехи, мебели и т.н.

Но дали някой забелязва положително, когато цените не се повишават или когато нещата дори поевтиняват? Склонни сме да не забелязваме. В Германия обаче това е било реалност за по-дълъг период от време през последните 10-20 години, както показват изчисленията на изследователите от Кьолн. Телевизорите и картофите, обувките и посещенията на ресторанти - всичко това става значително по-достъпно в следвоенния период спрямо обема на извършената работа. И след това дълго време не поскъпва.

 

Въпреки това, въпреки че днес повечето хора в Германия могат да си позволят по-лесно храна и всякакви потребителски стоки, отколкото в миналото, ситуацията е различна, когато става въпрос за активи с висока стойност, много дългосрочни инвестиции, покупка на апартамент или къща. Акциите, златото, дружествените дялове или дори недвижимите имоти отчитат изключително увеличение на цените през последните десет години. През последното десетилетие средният годишен темп на инфлация на жилищните имоти е бил около 5%, а на акциите на най-големите германски компании - около 10%. През същия период обаче потребителските цени не са се повишавали дори с два процента годишно. И тук се появява безпокойството на мнозина, които вече не могат да участват на пазара на тези активи, както и чувството за несигурност.

Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Ти да видиш.... А процесорите и конекторите, без който нямаше да има дори устройството, от което дрискаш в момента, от мед, алуминий или платина са направини специалисте? Я ни освети нас неграмотните за тези по-евтини, лесни за добиване и по-качествени материали от златото? И златото не било твърдо?? Ти за агрегатно състояние в първите класове случайно да си учил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
или глууупостите май пак ги пишеш ти, което е нормално все пак имаш каска вместо мозък ! Почти не се използва в индустрията, има материали с по добри качества на по ниска цена от златото... и златото НЕ е твърдо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
пълни глупости пишете - златото било безполезно! златото не реагира на много агресивни съединения, не се окислява, твърдо е, прави невероятен контакт при електрически връзки, вода не му пречи. виртуалния дигитален свят постепенно се отделя от реалния физически, материален свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
най-ценният ресурс , който не губи стойност във времето , е постоянно обновяващите се технологични познания ... всичко друго е залъгалка ... със знанията си можеш да си произведеш храна , дрехи и да си построиш къща , а със златото можеш да го купиш , ако някой ги е произвел и иска да си има жълтици у тех ... със знанията можеш да пътуваш , лекуваш и воюваш , а с тухлите и дограмата можеш само кратковременно да си дадеш почивка ... в технологиите е богатството ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още