IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха търговията в сряда с ръстове

Индексите в континентален Китай записаха повишения от над 1%, а инвеститорите посрещнаха Weibo на пазара в Хонконг

11:59 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloombergg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloombergg

Азиатските борси завършиха сесията в сряда с ръстове. Индексите от континентален Китай приключиха на зелено, като затруднените строителни компании в страната отново бяха в светлината на прожекторите, съобщи CNBC. В същото време инвеститорите посрещнаха гиганта Weibo, който дебютира на хонгконската борса днес.

Индексът Shanghai добави 1,18% към стойността си, затваряйки на ниво от 3637,57 пункта, докато показателят Shenzhen component отбеляза ръст от 1,82% до 14 964,46 пункта. Измерителят CSI 300 затвори с повишение от 1,5% до 4995,93 пункта, а индексът Chinext composite скочи с 1,75%, достигайки 3701,93 пункта. Хонгконският Hang Seng се задържа почти без промяна към последния час от търговския ден.

Китайският гигант в социалните мрежи Weibo официално да е вторично листване с цена на акциите от 272,80 хонгконски долара (34,98 щатски долара). Основното листване на компанията е в технологичния индекс Nasdaq. Акциите започнаха търговската сесия с 6% спад до 256,20 хонгконски долара (32,85 щатски долара). В даден момент цената на ценните книжа стигна и до 253,20 хонгконски долара.

Акциите на компанията в Nasdaq отбелязаха рязък спад в цената си от над 10% през миналата седмица. Това се случи на фона на новините, че  гигантът Didi ще се отпише от борсата в Ню Йорк и вместо това ще започне да предлага акциите си в Хонгконг.

Китайските строителни компании отново са в светлината на прожекторите. Търгуването на акциите на Kaisа бе прекратено, стана ясно от съобщение от хонгконската борса. След кризата с Evergrande, Kaisa също тъне в дългове, като изглеждаше малко вероятно да изплати 400 млн. долара външни задължения до крайния си срок, който изтече във вторник, пише Ройтерс. Компанията също така не успя да сключи сделка с притежателите на облигации миналата седмица, което допълнително увеличи шансовете за изпадане в несъстоятелност, смятат анализатори.

Японският измерител Nikkei 225 отбеляза ръст от 1,42%, достигайки 28 860,62, а индексът Topix нарасна с 0,62% до 2002,24 пункта. Япония обяви, че икономиката ѝ се е свила с 3,6% през третото тримесечие, което е по-лош резултат от първоначалната оценка за ръст от 3%, показват ревизираните правителствени данни в сряда според Ройтерс.

Южнокорейският Kospi затвори с 0,34% ръст до 3001,80 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 отбеляза повишение от 1,25% до 7405,40 пункта.

"Настроенията към поемането на риск се възстановяват още повече, след като пазарите станаха по-оптимистични, че омикрон щамът на коронавируса няма да попречи на икономическото възстановяване. Обещанията от страна на Китай, че ще подкрепи икономическия растеж, също помогнаха за премахване на някои страхове“, казват Браян Мартин и Даниел Хайнс от ANZ Research в своя бележка.

„Пазарите са в очакване на допълнително облекчаване на паричната политика на Китай, след като централната банка на страната заяви, че ще намали изискванията за антицикличния буфер на банките“, става ясно от бележката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още