IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има своя нов канцлер – Олаф Шолц

21 депутати от светофарната коалиция не подкрепиха председателя на социалдемократите

11:37 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият канцлер Олаф Шолц (в средата) получава поздравления след избора си. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/FILIP SINGER</em></p>

Новият канцлер Олаф Шолц (в средата) получава поздравления след избора си. Снимка:  EPA/FILIP SINGER

Бундестагът избира кандидата на социалдемократическата партия (SPD) Олаф Шолц за нов федерален канцлер с 395 гласа „за". Това означава, че политикът от SPD е получил 21 гласа по-малко от броя на депутатите в коалицията „светофар“ (социалдемократи, зелени и либерали и техните цветове – червено, жълто и зелено, б. ред.). Според председателя на Бундестага Бербел Бас 303 депутати са гласували против, а шестима са се въздържали. Вотът в Бундестага е таен и премина без дебати.

Така Олаф Шолц постигна необходимото мнозинство от най-малко 369 гласа и бе избран за канцлер на Федерална република Германия в съответствие с член 63, параграф 2 от Конституцията.

 

Сега той ще се отправи към президентския дворец "Белвю" - според конституцията държавният глава е този, който назначава новия канцлер. След среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер Шолц ще се върне в парламента, където ще положи клетва. Това ще направи и неговият кабинет от 16 министри - 7 от Германската социалдемократическа партия, 5 от "Зелените" и 4 от Свободните демократи.

Новото правителство постави справянето с пандемията от коронавирус и битката с климатичните промени в центъра на политиката си. Очаква се Ангела Меркел официално да се оттегли в 16 часа българско време, като предаде поста на Шолц, който през последните 4 години беше неин заместник.

Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването в длъжност на новия канцлер Олаф Шолц, смятат, че той ще остане на поста само един мандат, сочат данни от проучването на социологическата агенция YouGov, направено по поръчка на DPA и оповестени по-рано днес.



20% от анкетираните очакват "светофарната" коалиция на Германската социалдемокатическа партия, "Зелените" и Свободната демократическа партия начело с политик от ГСДП да се разпадне преди следващите избори. 44 на сто смятат, че Шолц ще остане на поста четири години, но няма да бъде преизбран и само 16% очакват Шолц да получи и втори мандат.

Едва 1,3 на сто от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкова дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години. 

63-годишният Шолц няколко пъти е казвал, че разглежда своята трипартийна коалиция като дългосрочен проект, простиращ се отвъд настоящия мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при управлението на Меркел, Шолц обеща да се справи смело с предстоящите предизвикателства и каза, че "Германия може да полети".

Но под една четвърт от германците (22 на сто) очакват големи промени, показва анкетата.

Общо 51 процента вярват, че "светофарната" коалиция няма да донесе големи промени в страната, а 16 на сто не очакват никакви промени. Единадесет процента нямат мнение.

Отчетливо мнозинство от 55 на сто от анкетираните са удовлетворени от работата на Меркел като канцлер. Само 38 процента от участвалите в допитването не са доволни, а 7 на сто не са дали мнение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още