IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Климатът и киберинцидентите застрашават финансовата стабилност

Според председателя на ЕЦБ справянето с тези проблеми изисква общи усилия и финансовият сектор играе ключова роля в процеса

13:45 | 08.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Климатичните промени и киберинцидентите могат да повлияят негативно на финансовата стабилност. Това мнение изрази председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на петата годишна конференция на Европейския съвет за системен риск (European Systemic Risk Board, ESRB), който пък отбелязва своята 10-годишнина.

Има заплахи за финансовата стабилност, които са добре познати на съвета и са постоянно в радара му – това са поемането на рискове, оценката им и прекомерният кредитен растеж, изтъкна председателят на ЕЦБ. „Днес сме изправени пред нов тип заплахи, които биха могли да повлияят значително на финансовата стабилност, две от тях изпъкват повече. Това са климатичните промени и киберинцидентите“, заяви Лагард по време на откриването на конференцията.

По думите ѝ двете заплахи имат сходни черти, сред които това, че минават отвъд границите на страните, засягат различни сектори и могат да повлияят и на банките, застрахователите, инвестиционните фондове, включително на пазара, който ги свързва.

„И двете заплахи са трудни, зависят от много фактори и играчи, Кристин Лагард

Справянето с тях е предизвикателство, но както казва Стив Джобс „Ако правилно идентифицираш даден проблем, то ти почти имаш и решението му“, каза още Лагард.

Тя посочи, че климатичните промени са се превърнали в знаково предизвикателство за нашата генерация. „Изправянето пред проблема изисква общи усилия, в които финансовият сектор играе ключова роля. Имаме нужда от сектора, за да насочим ресурсите, с които да финансираме преминаването към една по-устойчива икономика. За да стане това обаче финансовият сектор трябва да е издръжлив, а климатът застрашава това по два основни начина – първият е чрез природни бедствия като наводнения, суша, високи температури, които могат да доведат до преки и непреки загуби на финансовите институции“, обясни Лагард. Тя даде пример с „катастрофата със сушата“ от това лято. Данните сочат, че природното бедствие е причинило финансови щети в размер на 29 млрд. евро само в Германия.

Вторият риск при климатичните промени е свързан с преминаването към зелена икономика. Ако то стане хаотично, това също би могло да доведе до загуби на финансовия сектор, тъй като бизнес моделите на замърсяващите индустрии могат да станат нежизнеспособни и активите им бъдат замразени. „Ако активите загубят своята стойност преди планирания им икономически живот или има рязка промяна в цените, това би могло да доведе до системни трусове“, заяви Лагард.Тя посочи, че за справянето с проблема създателите на макропруденциални политики играят важна роля и с идентифицирането на финансовите аспекти при климатичните рискове.

По отношение киберинцидентите Лагард посочи, че те могат да „променят информацията и да разрушат доверието, затова и представляват системен риск“.

„Към момента не сме станали свидетели на кибер инцидент, повлиял на финансовата система, Кристин Лагард

Кибератаките в болниците по време на пандемията и атаката върху колониалният тръбопровод на САЩ ни показаха какво може да се случи в бъдеще. Подобна атака е въпрос на време“, каза Лагард.

Тя посочи, че дигитализацията излага фирмите на риск от кибератаки, докато финансовият сектор бе принуден да се приспособи към работа от разстояние, което увеличава неговата уязвимост. Свързаността между информационните системи пък носи риск тези атаки да се разпространят по-бързо. Освен това, киберинцидентите зачестяват и стават по-сериозни. Така например за периода 2019-2020 г. Киберинцидентите, докладвани на ЕЦБ, се увеличават с 54%, като много от тях са с лоши намерения.

„Трябва да бъдем подготвени последствията върху финансовата стабилност от киберинцидент. Ако се случи нещо такова, координираната и бърза реакция ще бъда ключова при запазването на доверието и възстановяването на достоверната информация. Това може да изисква нови форми и механизми на сътрудничество и комуникация“, каза Лагард.

"Заплахата от климатичните промени и киберинцидентите ще се материализира. Това означача, че трябва да се подготвим сега. Както каза Махатма Ганди: „Бъдещето зависи от това, което правиш днес““, обобщи Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
е ковида свърши. сега започва климатичен локдаун. после кибер локдаун. Това ще е финала - интернет само срещу QR код.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още