IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите са "основният претендент" за корекция през 2022 г.

Според мениджъри на активи те не са подходящо вложение за повечето инвеститори на дребно

16:46 | 08.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

До голяма степен 2021 г. бе годината, в която криптовалутите най-накрая бяха приети от институционалните инвеститори. Сега обаче същите тези мениджъри на активи казват, че активът е готов за голяма разпродажба догодина.

Дигиталните активи са „основният претендент“ за „голяма корекция“ през 2022 г. – почти три четвърти от анкетираните институционални инвеститори в допитване на Natixis Investment Managers посочват, че те не са подходяща инвестиция за повечето инвеститори на дребно, съобщава Bloomberg.

Междувременно 28% от всички анкетирани в момента инвестират в криптовалути, като от тях близо една трета казват, че планират да увеличат притежанията си през следващата година. Като цяло 8% от всички институционални инвеститори в допитването – т.е. всички които инвестират или не в дигитални активи в момента – планират да увеличат активите си в сегмента през следващата година.

Общата сума на активите, управлявани от респондентите, възлиза на 12,3 трлн. долара.

През тази година редица големи фонд мениджъри и пенсионни фондове навлязоха в дебрите на криптовалутите, както и някои големи имена сред инвеститорите, известни със своята находчивост на финансовите пазари. Мнозина заявиха, че дигиталните активи като биткойнът могат да послужат като добро спасение от инфлацията в настоящата обстановка на стимули.

Волатилната природа на криптовалутите невинаги води само до големи спадове. Индексът на Bloomberg, включващ водещи криптовалути - Bloomberg Galaxy Crypto, напредна с приблизително 200% от началото на 2021 г.

В допитването на Natixis около 40% от анкетираните казват, че разпознават криптовалутите като възможна инвестиционна опция, въпреки че ще се наложи централните банки да ги регулират.

Прогнозите за гибелта на биткойна са често срещани, откакто той се появи на бял свят преди повече от десетилетие. Засега обаче няма изгледи това да се случи скоро – откакто навлезе по-осезаемо в общественото полезрение, биткойнът поскъпна с над 5000% за последните пет години.

В сряда цената му отново се понижава с 1,8% към 12:15 ч. българско време, но остава над прага от 50 хил. долара.

Допитването на Natixis е проведено от CoreData Research през октомври и ноември, като включва 500 институционални инвеститори в няколко държави. Сред тях има централни банки, над 20 суверенни фонда и над 150 корпоративни пенсионни фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Някои изтърваха и повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За шиткойните или хубаво или нищо, така ли стана? Бързо да се запушат устите, които не припяват в транс "нагоре, нагоре, нагоре" и "to the moon"! Типично, като в сектите, всеки се нахвърля върху външните неверници, а помежду си си споделят тайни случки и някъде далече какво станало ли щяло да стане, доказващи светлото бъдеще... Ако прочетете принципите на работа на сектите, лекичко ще видите 90% същите неща както при шиткойн сектантството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Какви добри хора! Тези,, загрижени" за дребния инвеститор мениджъри. Току виж някой дребен инвеститор купи за 100тина долара някой шиткойн и после изкара 5-50 к. Все пак рискува цяла стотачка! Друго си е някой,, специалист" да го посъветва да тегли заем(с пренебрежима лихва) за 200-300 к и ги инвестира в няма и 100 квадрата апартамент в София. Там риск няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
То добре,че не всички по-дребни инвеститори ги слушаме тези корифеи.Зер това го дърдорят откак се помня, и който ги послуша, изтърва тези 5000% , за които става дума в статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Според мениджъри на активи те не са подходящо вложение за повечето инвеститори на дребно > Не според някои меринДжеи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Хубава статия но подзаглавието е безполезно. Важното е кое е подходящото вложение за повечето инвеститори на дребно, неподходящи всеки може да изброява цял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още