IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска да ограничи набирането на чуждестранен капитал от китайски фирми

Властите в страната подготвят нов списък с регулации

15:43 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай подготвя черен списък, който се очаква строго да ограничи основния канал, използван от стартъпите в страната за привличане на международен капитал и листвания зад граница. Целта на Пекин е да ограничи ролята на чуждестранните акционери в следващото поколение китайски технологични компании, пише Financial Times.

Черният списък ще бъде насочен към нови компании в чувствителни сектори, които използват т.нар. дружества с променлив капитал (VIE), за да управляват китайския си бизнес, твърдят четирима източници, запознати с въпроса. Те не очакват промените да се прилагат за вече съществуващи компании.

VIE е юридическа структура, която от десетилетия се използва от китайските технологични групи, включително от лидерите в индустрията Alibaba и Tencent, за заобикаляне на ограниченията за чуждестранни инвестиции и набирането на милиарди долари от международни инвеститори.

Списъкът, който се формулира от китайските власти, включително от държавния плановик, министерството на търговията, борсовия регулатор и централната банка, следва репресиите върху технологичния сектор от изминалата година, които завършиха с изявление от миналата седмица на групата Didi Chuxing, че ще се отпише от борсата в Ню Йорк.

Все още не е ясно колко широкообхватен ще бъде списъкът, но източниците твърдят, че новият списък с VIE може да включва сектори, които разботят с много данни или носят опасения за националната сигурност. Съединените щати предприеха подобни мерки, за да ограничат китайските инвестиции в стартиращи фирми от Силициевата долина.

Китайските власти обвиниха големите потребителски интернет групи от страната, че се опитват да премахнат конкуренцията, вместо да помагат на страната да настигне САЩ в сферата на чиповете и други напреднали технологии.

Регулаторите наложиха антимонополни мерки и мерки за сигурност срещу основните компании, като се започне от Ant Group на милиардера Джак Ма, която миналата година беше принудена да отмени очакваното си най-голямо първично публично предлагане в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още