IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer и BioNTech: Бустерната доза неутрализира омикрон

Бустерната доза с настоящата версия на ваксината повишава антителата 25 пъти

15:02 | 08.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Първоначалните лабораторни проучвания показват, че третата доза от ваксината срещу Covid-19 неутрализира омикрон варианта на коронавируса, заявиха американският фармацевтичен концерн Pfizer Inc. и и германският му партньор BioNTech SE. Очаква се тези резултати да ускорят провеждането на подсилващи ваксинации по целия свят.

Бустерната доза с настоящата версия на ваксината (BNT162b2) повишава антителата 25 пъти, осигурявайки месец след поставянето ѝ подобно ниво, каквото се наблюдава след две дози срещу оригиналния вирус и други варианти, заявиха компаниите. Според тях така наречените Т-клетки все още осигуряват защита срещу тежки заболявания.

Въпреки това партньорите заявяват, че са уверени, че ще имат готова версия на ваксината, специфична за омикрон, за доставка до март 2022 г. Те започнаха работа по такъв вид ваксина на 25 ноември.

Резултати от проучвания на лица, които са получили две дози от настоящата ваксина срещу COVID-19, показват средно над 25-кратно намаление на неутрализиращите титри срещу омикрон в сравнение с дивия тип, което показва, че две дози BNT162b2 може да не са достатъчни за защита срещу зараза с новия вариант. Въпреки това компаниите смятат, че ваксинираните лица все още могат да бъдат защитени срещу тежки форми на заболяването дори и след само две дози.

„Въпреки че две дози от ваксината все още могат да осигурят защита срещу тежко заболяване, причинено от щама омикрон, от тези предварителни данни става ясно, че защитата се подобрява с трета доза от нашата ваксина", казва Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer. „Осигуряването на възможно най-голяма пълна ваксинация с първите две серии дози и с бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на COVID-19“, добавя той.

Новината за резултата от проучването помогна за раздвижването на фондовия пазар в САЩ, като фючърсите върху S&P 500 поскъпват с 0,3%, предава Bloomberg. Акциите на Pfizer поскъпнаха с 1,4% в предварителната сесия в Ню Йорк, докато книжата на BioNTech поевтиняват с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ами до края на гръцката азбука има бая дози ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още