IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай скоро ще поведе на САЩ в технологиите

Америка трябва да реагира с национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война

11:26 | 17.12.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Бил Бърнс обяви през октомври, че агенцията създава два нови големи „центрове за мисии“, единият фокусиран върху Китай, а другият върху авангардните технологии. Това отразява преценката му, че Китай е „най-важната геополитическа заплаха, пред която сме изправени през 21-ви век“ и че „главната арена за съревнование и съперничество“ между Китай и САЩ ще бъдат модерните технологии. Въпросът, който американците трябва да си зададат, е: Може ли Китай да спечели технологичната надпревара, пишат за Wall Street Journal Греъм Алисън, професор по управление в Харвард, и Ерик Шмид, главен изпълнителен директор на Google (2001-2011 г.) и председател на Google и наследника ѝ Alphabet (2011-2017 г.)

Нов доклад за „Голямото технологично съперничество“ на харвардския център Белфър отговаря: Да. Докладът не е буди тревога, но въпреки това заключава, че Китай е направил такива изключителни скокове, че сега е абсолютен конкурент. Във всяка от основните технологии на 21-ви век - изкуствен интелект, полупроводници, 5G безжична връзка, квантова информационна наука, биотехнологии и зелена енергия - Китай скоро може да бъде световен лидер. В някои области вече е номер 1. 

Миналата година Китай произведе 50% от компютрите и мобилните телефони в света; САЩ произведоха само 6%. Китай прави 70 слънчеви панела на всеки такъв, направен в САЩ, продава четири пъти повече електрически превозни средства и има девет пъти повече 5G базови станции със скорости на мрежата пет пъти по-бързи от американските еквиваленти.

В модерната технология, която вероятно ще има най-голям ефект върху икономиката и сигурността през следващото десетилетие - изкуственият интелект (AI) - Китай изпреварва САЩ в ключови области. Доклад на Комисията по национална сигурност за AI от пролетта на 2021 г. предупреждава, че Китай е напът да изпревари САЩ като световен лидер до 2030 г. Броят на американците, защитаващи докторати в области, свързани с AI, е приблизително толкова, колкото е бил и през 1990 г., докато Китай е напът да отчете два пъти повече докторанти в областта на науките, технологичното инженерство и математиката от САЩ до 2025 г. Докладът от Харвард добавя, че сега Китай видимо превъзхожда САЩ по практически AI приложения, включително лицево разпознаване, гласово разпознаване и финтех.

САЩ все още имат доминираща позиция в полупроводниковата индустрия, която заемат от почти половин век. Но Китай може скоро да ги настигне в две важни области: производство на полупроводници и дизайн на чипове. Производството на полупроводници в Китай надмина американското, като делът му в световното производство нарасна до 15% от по-малко от 1% през 1990 г., докато делът на САЩ е спаднал от 37% на 12%.

Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Китай скоро ще поведе САЩ в технологиите ... време е да дайдат танковете. Упс, бомбардировачите! Упс, па не става, световна война! Караул! Да завият сирените на джурнаглистите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Преди доста години имаше още по-стряскащи статии, как японците ще изкупят и владеят САЩ. Ако се върнем още по-назад ще прочетете гадания, какво Хитлер ще направи на Америка. Сега Китай само ще ги изпреварва. Мисля че трябва да си припомните превода на статия в инвестор от рода " за разлика от Япония, Китай ще остарее преди да забогатее". Там си е написано всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Maлoyмнико, поясни че става въпрос За Северна Корея. Някой ще помисли, че става въпрос за Южна, мaлoyмникo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Трудно. Корейците водят война за китайски изобретения, купуват, доработват, продават на янките и САЩ се оказват мноооо изобретателни неграмотници. Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
deaf
преди 2 години
Може ли да ми посочите поне ЕДНО китайско изобретение? Изобретение,а не надграждане на ЗАПАДНО изобретение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 2 години
САЩ отдавна са изгубили битката на тоя фронт, но тепърва ще го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още