IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръщането на София в „умен“ град започна с решенията на дигитален двойник

Аналитични модели с обработени данни дават реален резултат как промени в столицата ще се отразят на екосистемите, съобщиха Силвия Илиева и Генчо Керезов

18:50 | 08.12.21 г. 1
Превръщането на София в „умен“ град започна с решенията на дигитален двойник

По думите му идеята е да се изгради технологичната база, която да осигури аналитичност и симулативност.

„Активно работим от две години за изграждането на дигитален двойник“, съобщи Силвия Илиева, директор на Gate институт. – Започнали сме от община Лозенец, защото не можем да обхванем целия град наведнъж“, посочи тя и уточни, че пилотният проект ще се разшири и в други градове в страната.

В момента представянето на триизмерен модел на града е „на второ ниво“. 3D-моделът е обогатен със семантични данни. „Започваме да допълваме наличната инфраструктура с жива лаборатория в район Лозенец, с която да имаме повече данни, повече и по-точна информация, за да правим всички анализи. Вече правим симулации“, разкри тя.

Симулират се например сценарии, свързани със замърсяването на въздуха и къде при въздействието на вятъра и въздушните течения има застояване на замърсен въздух, за да се проиграят различни варианти за намиране на устойчиви решения в тази връзка.

„Това е един от основните пунктове на полезност – качеството на въздуха, неговото движение и предвидимостта в това отношение", поясни Керезов.

Той потвърди, че в Столична община няма да чакат да бъде завършен и готов моделът на Gate, за да бъде приложен в целия град.

„Вече работим съвместно по пилотни стъпки, например предоставили сме на колегите всички данни за прием на деца в първи клас и в детски градини и ясли. Миналата година за пръв път представихме по-детайлно райониране за първокласниците. Амбицията е сега да се направи подобно нещо за детските градини, за да бъде максимално справедливо районирането и класирането, което към момента е по административен район", даде пример зам-кметът.

Силвия Илиева информира, че годишната конференция на института Gate, насочена към големите данни и изкуствения интелект, е организирана в пет панела, като първият е за т.нар. data spaces, пространства от данни.

„Това е новата тенденция в цяла Европа. Поканили сме вицепрезидента на Big Data Value Association (BDVA) – асоциацията на компаниите за големи данни, които задават тенденциите в Европа. След това имаме панел, в който ще говорим за етичния изкуствен интелект“, информира тя.

На втория ден са панелите, посветени на научните изследвания.

„Ще засегнем темите за цифровото здравеопазване, за градовете на бъдещето с цифровите двойници (това, което работим със Софийска община) и за дезинформацията. По темата за дезинформацията сме поканили Дени Марковски, нашият представител в Експертната група за борба с дезинформацията в Европейката комисия. Ще дадем и поле за изява на нашите млади изследователи, които между панелите ще представят своята работа“, уточни Илиева дневния ред на форума.

Тя отбеляза, че по време на семинара институтът Gate ще демонстрира работата на генетичния алгоритъм.

"Анализират се демографските данни и се засича къде е най-близката детска градина, като критерият за близост е 10 минути пешеходно разстояние. По този начин се вижда къде има недостиг на места в детските заведения, препоръчваме къде може да се строи, кои са удобните парцели, къде да се разширят съществуващи детски градини и т.н.", разкри принципът на работа на алгоритъма Силвия Илиева.

По думите на Генчо Керезов Столична община има много агресивна инвестиционна политика за строителство на детски градини.

„Това, което ние можем да направим като направление, за да допринесем за по-качественото изпълнение на целия този процес, е именно да работим с партньори като Gate", каза той и потвърди, че районирането логично следва потребителското поведение и това ще е от полза за родителите.

"Това е един изключително ценен и приложим пример навсякъде в Европа", добави зам.-кметът.

Той даде пример как изкуственият интелект помага да се изгради съвременен транспортен модел.

"Франция, например, е изключително напред в концепцията за „15-минутен град“ – как да стигаме от точка А до точка Б в един град точно за 15 минути. Нашето задание към Gate беше в този конкретен пример за употреба да видим дали можем да приложим политиките за големи данни и мислим, че напредваме стремглаво в тази посока", обясни Керезов.

Силвия Илиева обърна внимание на факта, че прилагането на концепцията за „15-минутен“ град в София може да се осъществи само при добра воля и партньорство.

"Започнали сме партньорство със Столична община и с други организации. Това е следващата стъпка към която се движи мобилността, за да имаме по-съвременен транспортен модел, с алтернативни източници за придвижване, а не само градски транспорт", уточни директорът на Gate институт.

Зам.-кметът допълни, че голямата амбиция на Столична община е да има изцяло data driven decision making, при вземане на решения, изцяло базирани на данни, а не на експертиза или предположения.

„Затова се стремим към централизиране и автоматизиране на данните, за да можем да правим тези политики по-ефективни. Това е голяма тема и на национално ниво. Ще изминем дълъг път, за да се интегрират базите данни на общините с базите данни на държавата", смята Керезов и потвърди, че така общините ще имат автоматизиран достъп до базите данни на държавата, а не както сега след заявка. По този начин те ще могат да обслужват гражданите бързо и на момента.

Той напомни, че трябва да се обследва и управлението на риска по отношение на киберсигурността.

Нужна ли е промяна на Наказателния кодекс по отношение на киберпрестъпленията? Ще има ли нови възможности за финансиране на проекти, свързани с големи данни и изкуствен интелект? Какъв е потенциалът на дигиталното здравеопазване и какви проблеми решава? Как могат да бъдат спестени милиони чрез използването на дронове с термокамери, които да идентифицират например течове и аварии в системата на топлоснабдяването?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Точно тоя с нулевия си реален опит пасва идеално на Фандъка - дето и е протеже :) След осирането на ремонта на Графа сега очакваме поне един уебсайт за 2 -3 години да успеят да скалъпят, че няма да има реални подобрения ясно - а само такива на картинка :) С някое крадено лого, по традиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още