IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Въпросът ще нападнем ли Украйна е провокативен

Разширяването на НАТО на изток е заплаха за сигурността на Русия, смята руският президент

22:00 | 08.12.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кириакос Мицотакис разговаря с Владимир Путин. Снимка: Kremlin.ru</em></p>

Кириакос Мицотакис разговаря с Владимир Путин. Снимка: Kremlin.ru

"Това е провокативен въпрос". Така руският президент Владимир Путин отговори на директния въпрос дали Москва се готви за инвазия в Украйна или не, отправен по време на пресконференция след срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, пише ТАСС.

Путин отбеляза, че разширяването на НАТО на изток, включително и влизането на Украйна в алианса е от изключително значение за безопасността на Русия в средносрочен и в стратегически план. Той потвърди, че темата е била дискутирана по време на видеоконферентната среща, която проведе снощи с американския президент Джо Байдън, определяйки разговора като "много открит и конструктивен".

"Не може да не ни притеснява влизането на Украйна в НАТО, защото след това без съмнение следва обмен на военни контингенти, бази и оръжия, които ни заплашват", категоричен е руският президент, припомняйки разположения противоракетен щит в Полша и Румъния.

Политиката на Русия е миролюбива и е в правото си да обезпечи своята безопасност в средносрочен и дългосрочен план, обясни още Путин.

"Разбира се, всяка страна има право да избере своя начин да обезпечи безопасността, но това не трябва да бъде правено по такъв начин, че да нарушава интересите на другите страни и да застрашава безопасността на други страни", обясни руският президент в коментар за разширението на НАТО на изток.

По време на срещата си Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са обсъждали въпросите по доставките на природен газ, туризма и инвестициите. Двамата са изготвили план за действие, който да доведе повече руски туристи в Гърция, коментира гръцкият премиер по време на пресконференцията.

Колкото до природния газ, който Гърция получава от Русия, Мицотакис призова нестабилните пазарни условия да не бъдат отразени върху съществуващото споразумение за доставка на суровината.

Гърция е най-големият пазар на "Газпром" на Балканите с 3,1 млрд. куб. метра доставен газ през 2020 година. По данни на газовия гигант, публикувани преди ден, доставките за тази година вече надхвърлят 3 млрд. куб. метра и се очаква да доситгнат рекордно ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да, само че в устата ти... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Не знаех, че Суворов е жив и дава още някакви надежда на руснаците. Мй не можеш да разбереш, че може да имаш най-добрите конвенционални оръжия и радарни системи НО всъщност те са толкова скъпи, че срещу многоброен враг като НАТО това да не представлява никаква заплаха. Нямаш откъде да вземеш да похарчиш $10 трилиона за да имаш достатъчно свръхзвукови ракети за всички. Докато срещу теб могат винаги да изкарат примерно 1 000 000 евтини малки дрона за много по-малко пари и да те оставят без нищо. Руснаците имат добри радари само дето една бройка струва 1 милиард, а се унищожава с дронове за максимум 1 милион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Ей с такива умни разсъждения са тръгвали и срещу Суворов. Той не бил учил тактика и пр. диветини. А Суворов от 60 сражения няма нито едно загубено, по правило срещу в пъти по-многоброен противник. Та не плачи на чужд гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Тва със свръхзвуковите ракети е повече за респект. Отдавна стана ясно, че няма как ефективно да се устои срещу ято от 5 000 малки дрона от композитни материали. Няма ПВО и ПРО, които да са разчетени да се справят с подобни атаки освен лазерни защитни системи, които руснаците нямар в достатъчни количества. А свръхзвуковите ракети са ужасно скъпи. И да ги имаш ги изстрелваш и после гледаш как ответните удари ти попиляват всичката военна гордост и те зануляват като най-големият ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Ама те немат и звукови, ти за свръхзвукови дърдориш. Нищо си немат. Сичкото, де е останало, е ръждива стара техника, произведена от Укрия. Сега нема кой да им ги направи. Нъл тъй, каунь4о?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Ти като чуеш Путин, май просто се поцапваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 2 години
а ти като чуеш путин, кво ? подмокряш ли се ?ей тая част от тъъъпотията ти ми хареса най много: Колкото по-нищожен човек, толкова по-често с повод и без повод нападат словесно Путин... и с повод ли не може, Цоле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 7
serafima
преди 2 години
Разбирам патологичната ненавист на някои към Русия, но нищо не могат да направят. Най-много злобарите да се задавят в собствената си злъч. Впрочем това състояние е болест. На запад го наричат Русофрения.Не се лекува стандартно.Колкото по-нищожен човек, толкова по-често с повод и без повод нападат словесно Путин. Забавлява ме неприязанта на някои не съвсем мъже, като само при споменаване на името му подскачат. Няма да споменавам имена, макар че те КРЕЩЯТ от злоба към Путин и Русия, защото ще трябва да кажа за една вата злобна, объркана и простовата. Смешно ми е някои да се страхуват от Путин и да отдават всичките си несполуки на него, дори и в полов аспект. Путин им лази по нервите с това, че прави усилия Русия да стане все по-силен фактор в международната политика. И НИКОГА не забелязват агресията на НАТО и САЩ. Толкова си могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
дано се опляскат... и да видим руснаците как бягат като бити пеераси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 4
Bones
преди 2 години
Ами не си губи времето да му отговаряш. Твоите постове ги чета, тъй като чат - пат научавам по нещо. От дрисните на тролея, които преливат от инфантилни обиди - абсолютно нищо. Затова и ги пропускам. А *** в Инвестора да си правят сметка защо повечето нормални хора вече избягват да пишат тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още