IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Хората с ваксина и имунна защита да се чувстват защитени от омикрон

Не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки, смята здравният министър

10:56 | 09.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert Bloomberg

До този момент съмненията за вариантът на коронавируса омикрон в България не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи, съвсем нормално и очаквано е вариантът на COVID-19 омикрон да се разпространи и в България. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV. Според него засега не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки.

„Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита“, увери той.

По думите му е очевидно, че вълната е пречупена, защото страната ни от десетина дни не е в червената зона, преминава в оранжевата и върви към жълтата. Нашите граници бяха затворени за страните от южната част на Африка много преди други страни да го направят. Хората от Южна Африка сега не влизат у нас, влизат само ако са български граждани и се поставят под карантина, посочи Кацаров. 

Той изброи три причини за високата смъртност у нас, посочвайки, че изначално общата смъртност в България е много висока.

„Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният делта вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха“, заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

„Ако лятото имaше по 30-40 хил. поставени ваксини седмично, сега имаме по 130-140 хил. поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат“, каза още той.

Здравният министър отрече да е имало хаос и паника и хора да не са били приемани за лечение по време на предишните вълни на COVID пандемията. Според него половината от политическите партии, които и сега са в парламента, са явни или открити противници на ваксинацията.

„Организираха протести, искаха оставката ми затова, че призоваваме хората да се ваксинират. Смятам, че те също трябва да споделят поне част от отговорността за високата смъртност. Защото преди всичко умират неваксинирани хора“, заяви Стойчо Кацаров.

Когато от трибуната на Народното събрание ни разколебават, какво повече да направим за процеса, каза той. Няма по-силен стимул от това да спасим живота на себе си и на близките си. Мисля, че все повече хора трябва да го осъзнаят, посочи Кацаров и добави, че е привърженик на доброволната ваксинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Чудесно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още