IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпечатаха най-голямата в света „лабораторна пържола“

Стекът, който тежи около 110 грама, е направен от истински говежди клетки, отгледани в лаборатория, а не в обора

22:01 | 09.12.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Shlomi Arbiv. аранжировка: Amit Farber</em></p>

Снимка: Shlomi Arbiv. аранжировка: Amit Farber

Това би трябвало да е безобидно удоволствие: пържола, за която не е умряло нито едно животно, която е щадяща климата и е произведена без фабрично отглеждане. Една израелска компания вече се е доближила на косъм до тази идея. Тази седмица тя представи онова, за което твърди, че е най-голямата лабораторно отгледана пържола досега.

Стекът около 110 грама и се състои от истински мускулни и мастни клетки. За създаването му са взети стволови клетки от крава и след това са размножени. След това клетъчната маса е приведена във формата на пържола с помощта на 3D принтер и след това е „узряла“ в инкубатора на лабораторията на MeaTech 3D.

Технологията не е нова. Въпреки това компанията е усъвършенствала отделните етапи - от конюшнята до процеса на зреене - и има за цел скоро да постигне качеството на „пържола от фермата“.

„Смятаме, че сме в челните редици на надпреварата за разработването на първокласни месни продукти на клетъчна основа“, казва пред The Guardian главният изпълнителен директор на MeaTech Шарън Фима. Разработват се и клетъчни линии за свинско и пилешко месо, пише в уебсайта на компанията.

В продължение на години компании от цял свят проучват възможностите за заместване на традиционното месо, отглеждането на което се отразява негативно на климата и околната среда. Широкомащабното производство на лабораторно месо може да направи излишно отглеждането и клането на животни за производство на месо. „Оригиналът“ ще е нужен само за извличането на стволовите клетки. Засега обаче производството е все още скъпо. MeaTech също не предостави информация за производствените разходи. Според експертите обаче това е решаващият критерий за това дали технологията скоро ще се наложи. Освен това лабораторното месо все още не е одобрено в нито една страна.

Въпреки това надпреварата за новия пазар на месо започна отдавна. Други компании експериментират със смесица от клетъчно култивиране и растителни добавки. В израелската компания SuperMeat например месото се произвежда от животински клетки, взети от оплодени кокоши яйца. Използват се също съединителна тъкан и мускулни клетки. След това те се обогатяват с растителен разтвор, който съдържа протеини, мазнини и минерали, наред с други неща. В рамките на няколко часа размерът на парчетата се удвоява.

Тази седмица биолози от Лисабонския университет ще представят първото изкуствено рибно филе. За тази цел те са култивирали клетки от лаврак, които имитират външния вид, вкус и текстура на рибата. Филето трябва да е без кости и да не съдържа живак и микропластмаса, които често се срещат в истинската риба.

Други стартъпи в Европа и САЩ проучват вегански, т.е. безмесни пържоли. Те също се произвеждат с 3D принтери.

Beyond Meat се счита за пионер в тази индустрия. Компанията е основана през 2009 г. и оттогава се фокусира върху тенденцията за безмесно хранене. Производителите се стремят да доближат алтернативите до оригинала - по отношение на вкус, външен вид, мирис и консистенция. Използват се например грах, боб и соя, а цвеклото придава „кървавия“ ефект. Едва през февруари миналата година Beyond Meat подписа дългосрочни партньорства с компаниите за бързо хранене McDonald's и Yum Brands, компанията майка на Taco Bell, KFC и Pizza Hut.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
У вашта родина пък кога зърнени култури са ползвани за нещо друго освен производство на водка, че да знаеш подобни неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
орка , ти ял ли си някога домашно прасе , хранено с царевичка ... ако не си , няма и да ядеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Сетих се за оня виц, къде двама студенти си говорят: "Дай да си вземем прасе за дом. любимец." - "А много мръсно бре!" - "Е, ще свикне" Та и ние така или свикваш да ядеш гвнотия или си ги отглеждаш сам и си ринеш гвнотията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
тая говнотия ше е кат холандските домати на кауфланд и лидл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Това дали ще доживеем да стане рентабилно масово производство? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още