IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша стартира програма за намаляване на замърсяването на въздуха

Страната ще насърчи отказа на домакинствата от въглищата за отопление

22:25 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Полша стартира програма за намаляване на замърсяването на въздуха, която предвижда подкрепа за домакинствата в страната да се откажат от въглищата за отопление. За целта правитлеството изтегли заем в размер на 250 млн. евро от Световната банка, става ясно от съобщение на банката.

Заради замърсяването на въздуха, за което допринася и отоплението с въглища, всяка година загиват 46 хил. поляци, сочат изчисленията на международни организации.

Средства по програмата могат да получат живеещите в еднофамилни сгради със стари системи за отопление. Те ще бъдат заменени от по-чисти и енергийно ефективни инсталации, както и ще бъде сменена изолацията на домовете.

Очакванията са, че ще покрие разходите на 3 млн. домакинства в страната за подобряване на енергийната ефективност на домовете им и за подобряване на качеството на въздуха. Това е една от най.мащабните схеми в тази насока в Европа, допълват от Световната банка.

В нея участват полският Национален фонд за защита на околната среда и управление на водите, както и още 16 регионални фонда в страната.

С отпуснатия от Световната банка заем ще се насърчат и усилията на полските власти и за декарбонизацията на икономиката.

Полша от години има проблеми с качеството на въздуха и сред големите замърсители в страната са жилищните сгради, които изгарят нискокачествени горива. Според оценка на Световната банка 80% от замърсяванията са генерирани именно от жилищата.

Досега Световната банка е отпускала подобно финансиране, което да подкрепи усилията за чист въздух в страни като Китай, Индия, Перу, Египет, Чили и Мексико.

Полша се присъедини към Световната банка през 1986 година, а от 1990 година във Варшава заработи и офис на институцията. Досега банката е отпуснала около 16 млрд. долара под формата на заеми за развитие на полската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още