IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Крайната дата за отказ от въглища е 2038 г., но може да стане и по-рано

ЕК няма критики за енергетиката и върховенството на закона, а позиция, по която преговаряме, каза вицепремиерът

11:25 | 10.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Плана за възстановяване България е записала крайна дата за закриване на въглищните мощности до 2038 година, но реално това може да се случи и по-рано, коментира в студиото на "Нова телевизия" служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов. Той нито потвърди, нито отрече, че ЕК очаква от нас по-бърз отказ от въглищата и допълни, че по плана се предвижда до 2026 година да бъдат закрити 1,4 гигавата въглищни мощности, но има възможност и за 1,6 гигавата.

Това на пръв поглед звучи като технически въпрос, но това са много важни политически въпроси, категоричен е Пеканов.

Той обясни, че списъкът със забележките, които България е получила по Плана за възстановяване, съдържа не критики, а позиции на Брюксел за енергетиката и върховенството на закона. България има своите позиции по тези теми и преговаряме, уточни вицепремиерът.

Той обясни, че по другите части от плана забележките са технически и ще бъдат изчистени в най-скоро време. 

Пеканов беше категоричен, че позицията на правителството в тези разговори е защита на националния интерес. Например България няма да отстъпи от датата за закриването на въглищните централи. Възможно е тези мощности да не издържат финансово до този срок, но те трябва да имат гъвкавост, за да имат и възможността да се реформират, обясни Пеканов.

Има забавяне по плана, призна още вицепремиерът, но допълни, че до голяма степен причината за това е "странната политическа ситуация", в която е изпаднала страната в последните месеци с управление на служебно правителство в последните шест месеца.

България няма да загуби средствата по Плана за възстановяване, категоричен беше още Пеканов. "Парите са там за нас", обясни още той и допълни, че е по-добре те да бъдат използвани за проекти, които ще донесат добри резултати, а не да бъде гледано на тях като пари за усвояване.

Това отговаря по-добре на критериите на Брюксел, заяви Пеканов.

В четвъртък (9 декември) той вицепремиерът участва в блицконтрола в 47-то Народно събрание и потвърди, че България е получила забележки по Плана за възстановяване, но ги определи като очаквани. Повечето са технически, но има критики в два сектора - "Енергетика" и "Върховенство на закона", при които за част от забележките служебното правителство не може да поеме ангажимент.

Едно от тях е искане за реформа в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и притесненията са свързани с кроссубсидирането в холдинга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Г.а.щ.и. било неприлична дума? По-неприлично е без г.а.щ.и. май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ти май си от "наште"? С шарените ***? Като ти чета омекналите разсъждения, какво друго да предполагам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
"евроgейците" ... хаха ... и реториката ти е архаична като службичката ти ... :))) ... ти балкан си виждал , само когато са ви карали с рейсовете на бузлуджа за кебапчета и лютеница ... а най-големата ти "оправия" е било да залепиш сапунерка в банята за плочките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Питай евроgейците. Ние сме балканджии и винаги сме се оправяли някак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мръзнете като кучета бившите зкпч-ета , щото вече го нема в щатната таблица на държавата и требе да бачкате нощни пазачи за да се топлите на авнта по будките ... другите немат проблеми с отоплението ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Вай, сега видех, че писанието е на Делянчето. Да очаквам ли пак да ми изтрият коментаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Пак се повлякохме по акъла на зеленикаквите. Навремето "Дюпон" унищожи конкуренцията с хитрата хватка за опазването от "озоновата дупка". В последствие дори открито си призна за номера с фреона. И какво стана след това? Набута навсякъде своите заместители на фреона, в пъти по-скъпи и значително по-неефективни. Озоновата дупка изчезна ли? Ами оказва се, че тя не зависела от фреона. Щото само един вулкан изхвърля толкова много и различни фреони, че озоновият слой отдавна трябваше да го няма. А той си е все същият. Защото природата си знае работата и озоновият слой се възстановява по естествен път. Сега будалкането е за затоплянето. При това, било резултат от човешката дейност в последните 200 години. Затова сега на часа трябва да преборим климата, като си запалим къщите, щото излъчват СО2. Хем затопляне, хем започнахме да мръзнем като кучета. И това се очертава като тенденция, а не просто като каприз на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още