IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ГЕРБ атакува Стойчо Кацаров заради тестовете за ученици

Договорите за тестовете са публикувани на сайта на здравното министерство, заяви министърът

12:07 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е купило три пъти повече от щадящите тестове за ученици от първоначално заявеното. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в рамките на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос от проф. Асен Балтов, депутат от ГЕРБ.

Въпросът с тестовете за учениците е актуален не само заради недостига на тестове за присъствено обучение, а заради започналата вчера проверка на здравното министерство от антикорупционната комисия.

От трибуната на парламента Кацаров заяви, че Министерският съвет е одобрил средства за купуване на 1,5 млн. теста, а с парите  са купени 4,7 млн. теста.

Бързи антигенни тестове за ученици ще има поне до средата на януари на 2022 г., увери Стойчо Кацаров. По думите му всички договори по обявяването на обществената поръчка са спазени, като здравното министерство е успяло да намали цената на тестовете три пъти.

Според Асен Балтов в първоначалните поръчки е имало условие тестовете да бъдат доставени за три дни, но тъй като голяма част от тестовете идват от Китай, така всъщност Кацаров е изключил от конкурса редица фирми.

Припомняме, че между Стойчо Кацаров и Асен Балтов има напрежение, след като служебният здравен министър през лятото отстрани Балтов от поста директор на болница „Пирогов“.

В отговор на атаката Кацаров отговори: „Това, че личната ви неприязън, защото ви уволних за маса нарушения и злоупотреби, предоставени на прокуратурата и на МВР, не бива да стават предмет на обществени дискусии по обществени въпроси“. 

Стойчо Кацаров посочи, че договорите за тестовете са публикувани на сайта на здравното министерство в името на прозрачност на процедурата.

В отговор на друг въпрос, отново от ГЕРБ, Кацаров обяви, че в страната няма да има вентолин до края на януари, а причината са производствени проблеми.

По информация на лични лекари у нас има проблем с вентолин и пулмикорт, които се използват при задух, спазъм на бронхите, затова се прилагат и при пациенти с коронавирус. Вентолин се използва и при лечението на недоносени бебета.

Има два заместителя, които могат да се ползват, каза Стойчо Кацаров.

За другия медикамент, при който има затруднения в доставките - пулмикорт, в момента няма от разфасовката с 20 дози и заради това е забранен износът. Агенцията по лекарствата обаче има уверение от производителите, че ще се доставят още до края на годината, каза Кацаров. В аптеките има наличности от разфасовки с 30 дози, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още