IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабио Панета: Пускането на дигитално евро ще има значителни последици

Членът на УС на регулатора смята, че електронното банкиране влияе върху ролята на централните банки

15:06 | 10.12.21 г. 1
<p>
	<em>Символът на единната европейска валута в центъра за посетители на ЕЦБ. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Символът на единната европейска валута в центъра за посетители на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пускането на дигитално евро ще има значителни последици, и то не само икономически и финансови. Това мнение изказа членът на УС на Европейската централна банка Фабио Панета по време на лекция в Рим, съобщава ЕЦБ в свое прессъобщение.

„Дигиталното евро няма да има само икономически и финансови последици, например то може да има отношение за комуникацията при парични политики, за финансовата стабилност и за управлението на международната парична система. То също така би могло да има по-голямо значение за глобалния геополитически баланс и за основните права на човека, например неприкосновеността на личния живот“, обясни Панета.

През октомври тази година започна фазата на проучвания, в която се разглежда възможността от пускане на дигитално евро – електронни пари, които се пускат от централната банка.

В началото на миналия месец пък Панета заяви, че ЕЦБ ще гарантира, че дигиталното евро ще е достатъчно атрактивно за потребителите и няма да бъде пренебрегнато за сметка на други частни валути.

Той бе един от говорителите в поредицата Lectiones cooperativae в Рим, чиято тема бе фокусирана върху настоящето и бъдещето на парите в дигиталната ера. „Дигиталната революция променя ролята и естеството на парите. Това е тема за специалисти – икономисти, адвокати, технологични експерти, но тя засяга всеки един от нас. Всички използваме пари под една форма или друга“, заяви Панета.

По думите му от Г7 и Г20 се правят проучвания на международно ниво за нивото на дигитализация на парите и плащанията. „Темата често се обсъжда между финансовите министри в еврогрупата, част е от дневния ред на Европейската комисия и Европейския парламент“, казва членът на УС на регулатора. Той обясни тези дискусии с продължителните промени, които вече се случват.

„Парите и плащанията преминават през бърза промяна, появяват се иновативни инструменти. Преди немного време, кешът беше единственият начин да се пазарува. Днес обаче сме свикнали да използваме форми на частни дигитални пари, като онлайн банкови преводи, карти за разплащания и приложения на смарт телефоните или часовниците ни. Тези промени влияят директно на ролята на централните банки“, заяви Панета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
И какъв е смисъла от това дигитално евро ? Какво в момента е по различно ? Мога в момента да си правя сепа трансфери в реално време за 0 такса. Виж ако ми се предложи заплатата ми да си я получавам в евро вместо лева бих се съгласил с удоволствие. Ще ми спести една "обръщалка" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още